Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση έκλεισε δύο χρόνια, \”δύο χρόνια μεγάλης προσπάθειας και αγώνων για την αλλαγή της Ελλάδας και για τη αποφυγή της χρεοκοπίας\”, όπως τονίζει στο blog του primeminister.gov.gr ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είπε να το \”γιορτάσει\”, κάνοντας τον απολογισμό του. Ειδικότερα, τονίζει πως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, έγιναν πολλά, σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, την παιδεία, την προστασία του πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, τον τουρισμό, την αυτοδιοίκηση, την υγεία, το πολιτικό σύστημα, το ασφαλιστικό, την αγροτική ανάπτυξη, κλπ.

Και φυσικά δεν το λέει έτσι αλλά σπεύδει να το τεκμηριώσει με στοιχεία. Έχοντας ως μότο \”αλλάζουμε μαζί την Ελλάδα\”, σε μπλε φόντο προφανώς για να μας ξυπνήσει το εθνικό φρόνημα, μέσα σε 82 σελίδες παρουσιάζει το \”έργο\” του.

Μάλιστα για να μη μας κουράζει, ο απολογισμός διατίθεται και σε πιο μικρή έκδοση, κάτι σαν περίληψη για να μη χαθούμε με τον υπέροχο τίτλο \”Νούμερα και Γεγονότα\”.

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό εδώ.

Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς από 9,3 δισ. το 2009, το 2011 ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μειώθηκε κατά 67% η βενζίνη που κατανάλωσα τα κρατικά αυτοκίνητα σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκαν κατά 74% οι δαπάνες για ανταλλακτικά και επισκευές των κρατικών αυτοκινήτων.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως η μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους του δημοσίου φτάνει την τελευταία δεκαετία στο 15%, ενώ μειώθηκαν το 2010 και τα ελλείμματα των δημόσιων υπηρεσιών κατά 20%.

Γενικά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε 12 δισ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

*\”Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, η μείωση του ελλείμματος κατά 12 δισ. το 2010 ήταν κατά τα 2/3 αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών του κράτους (μείωση λειτουργικών δαπανών και σπατάλης, μείωση μισθών και συντάξεων), και κατά το 1/3 αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων (π.χ. φόροι).

*Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, από τα 10 δισ. που μειώθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες το 2010, τα 3 δισ. αφορούσαν μισθούς και συντάξεις ενώ τα 7 δισ. αφορούσαν τις υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου.

*Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, παρά την ύφεση, τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά το 2010 σε σχέση με το 2009. Το 2009, με ύφεση -3,2%, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 48,5 δισ. ευρώ. Το 2010, με ύφεση -3,5%, τα έσοδα έφτασαν τα 50,9 δισ. ευρώ (αύξηση 4,9% σε σχέση με το 2009)\”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τονίζει πως η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος θα φτάσει στο τέλος του 2001 τα 22 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνει πως \”μπορούμε να σταματήσουμε τη διόγκωση του κράτους\”, λέγοντας πως μέχρι το τέλος του 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι 200.000 λιγότεροι.

\”Μπορούμε να χτυπήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά\”, σημειώνει επίσης, παρουσιάζοντας ως αδιάσειστο στοιχεία το γεγονός πως εντοπίστηκαν και διακόπηκαν 23.500 συντάξεις σε αποβιώσαντες συνταξιούχους, ενώ απολύθηκαν 23 γιατροί του ΕΣΥ για υποθέσεις διαφθοράς.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, κλείνει λέγοντας πως \”μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου\” σε διάφορους τομείς που παραθέτει, ενώ σημειώνει πως \”πολλά είναι όσα άλλαξαν και ακόμα περισσότερα όσα έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν\”.

Σίγουρα όλα αλλάζουν μα όλα τα ίδια μένουν που λέει και το γνωστό άσμα, με τους Έλληνες πολίτες να έχουν φτάσει στα όρια τους και να φοβούνται κάθε αλλαγή που θα έρθει και θα τους γονατίσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook