Τις προτάσεις του για σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα παρουσιάσει στην Κομισιόν ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο την Τετάρτη, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη χρειάζεται «μία συνολική απάντηση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις πλευρές της κρίσης».

Παράλληλα, η ΕΒΑ, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τον τραπεζικό τομέα, συλλέγει «επικαιροποιημένα στοιχεία» για την έκθεση των ιδρυμάτων σε κρατικό χρέος.

Η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ συντονισμένης δράσης για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και απαλλαγή από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ζ.Μπαρόζο, την Τετάρτη θα κάνει «στην Κομισιόν κάποιες προτάσεις για κάποια από τα θέματα [που άπτονται της κρίσης], όπως η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».

«Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια συνολική απάντηση που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία, όχι ένα μόνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Χάγη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πάρει συστημικές διαστάσεις και οι κίνδυνοι για την οικονομία αυξάνονται ταχύτατα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βρίσκονται στην ζώνη κινδύνου.

Συλλογή «επικαιροποιημένων στοιχείων» από την ΕΒΑ

Την Τρίτη, η ΕΒΑ ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διαδικασία «συλλογής επικαιροποιημένων δεδομένων» από μεγάλο αριθμό τραπεζικών ιδρυμάτων για την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος από την Ευρωζώνη.

«Σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, η EBA συλλέγει τα επικαιροποιημένα δεδομένα που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, υπό το πρίσμα της έκθεσής τους σε δημόσιο χρέος» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αρχής.

Η ΕΒΑ παρέλαβε ήδη το αίτημα από κυβερνήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκτιμήσει εκ νέους τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια «με στόχο να καθοριστεί η επίπτωση από μιαν ενδεχόμενη υποτίμηση του ελληνικού δημόσιου χρέους για τα χαρτοφυλάκιά τους, ενόψει ενδεχόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων».

Με τη διαδικασία αυτή αναθεωρούνται επίσης ορισμένα από τα κριτήρια των stress test του Ιουλίου -ακόμη και αυτό του πυρήνα του 5% των σκληρών ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με το Reuters, δηλαδή των ασφαλέστερων και ευχερέστερων στη διάθεση τραπεζικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί τα σκληρά ίδια κεφάλαια να αυξηθούν στο ποσοστό 7% του συνόλου, δηλαδή στο επίπεδο που επρόκειτο κανονικά να επιβληθεί μόνον στην αρχή του 2019 -σε «πρόωρη» εφαρμογή του αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου «Βασιλεία ΙΙΙ».

Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει όλα τα «κερδοσκοπικά σενάρια, που κυκλοφορούν» γύρω απο το θέμα αυτό. Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΕΒΑ δεν προγραμματίζει άμεσα νέα stress test.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook