Μικρός αριθμός πολιτών έχει ενταχθεί έως σήμερα στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) από την 1η Οκτωβρίου έχουν ανοίξει 12.252 φάκελοι για νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων.

«Το νούμερο δεν είναι ικανοποιητικό», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρ.Σπίρτζης εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εάν είναι επαρκές το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος (η προθεσμία λήγει στο τέλος Νοεμβρίου).

Από το σύνολο των φακέλων οι 10.347 βρίσκονται στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή έχει γίνει η αυτοψία του αυθαιρέτου από τον μηχανικό και έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά τα πρώτα στοιχεία.

Άλλες 1.581 υποθέσεις έχουν ήδη λάβει τον «μοναδικό αριθμό αυθαίρετου» και έχει πληρωθεί το παράβολο. Επίσης για 264 ιδιοκτήτες οι δόσεις του προστίμου έχουν αρχίσει να «τρέχουν» ενώ σε 60 περιπτώσεις έχει αποπληρωθεί το σύνολο του προστίμου.

Συνολικά, από παράβολα και πρόστιμα έχει εισπραχθεί μόλις 1.139.661 ευρώ τη στιγμή που στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής υπάρχει πρόβλεψη για 600.000.000 ευρώ.

Οι περισσότερες αιτήσεις νομιμοποίησης, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, φαίνεται ότι έγιναν από κατασκευαστές οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις οικοδομές και θέλουν να τις πωλήσουν ή από ιδιοκτήτες μεγάλων επαγγελματικών χώρων οι οποίοι πρέπει να μεταβιβαστούν.

Σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών, ο επικεφαλής του ΤΕΕ υποστήριξε ότι μπορεί να αποτελούν προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης -όπως προβλέπεται από τον νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων – ωστόσο οι κρατήσεις θα γίνονται με βάση τις νόμιμες αμοιβές.

Νέα παράταση για ημιυπαίθριους

Νέα παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων τουλάχιστον για έναν μήνα ζήτησε ο κ. Σπίρτζης. Όπως επεσήμανε, υπάρχει μεγάλη πίεση από τις τράπεζες καθώς πολλοί από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αγόρασαν με δάνειο ακίνητο που είχε παράνομα κλεισμένο χώρο (υπόγειο σοφίτα, πατάρι κ.ά.), δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, οι τράπεζες φοβούνται ότι στην περίπτωση που προβούν σε κατασχέσεις αυτών των ακινήτων δεν θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν. Έως σήμερα, έχουν υποβληθεί 645.000 αιτήσεις για «τακτοποίηση» ημιυπαιθριων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook