Για μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα που θα το καθιστούν βιώσιμο, εάν κριθεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καλεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως ακόμη και εάν οι αγορές και το τραπεζικό σύστημα αντιδρούν «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Ο Β.Σόιμπλε επέμεινε πως η Αθήνα πρέπει να προσηλωθεί στις μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως ο μόνιμος μηχανισμός για την Ευρωζώνη (ESM) θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ «το νωρίτερο δυνατό».

«Εάν το χρέος της Ελλάδας είναι πραγματικά μη βιώσιμο, πρέπει να μειωθεί αρκετά ώστε να δοθεί στην Ελλάδα μία καλύτερη προοπτική» ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Β.Σόιμπλε μιλώντας την Τετάρτη σε συνάντηση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

«Γνωρίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι χρηματαγορές δεν το βλέπουν με καλό μάτι, όμως εναλλακτική λύση δεν υφίσταται» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε πάντως σε αριθμητικά δεδομένα, την ώρα που εντείνεται η σεναριολογία για το ελληνικό «κούρεμα».

Όσον αφορά δε την Ιταλία, ο Σόιμπλε σημείωσε πως η Ρώμη «δεν μπορεί να αποφύγει» μέτρα μείωσης του ελλείμματος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όταν οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν σε αμφισβήτηση την ικανότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων, παίρνει κανείς μία ιδέα για το πού πρέπει να αναζητηθεί η λύση στο πρόβλημα».

Ο Σόιμπλε ανέφερε επίσης πως η Γερμανία είναι έτοιμη να θεσπίσει τον φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε εθνικό επίπεδο, εάν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε πως «θα ήταν καλύτερα [ο φόρος να επιβληθεί] σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν όμως δεν προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο, τότε ας προχωρήσει σε ευρωπαϊκό, και εάν πάλι όχι, τότε σε εθνικό επίπεδο».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook