Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια που αποτελεί μάστιγα της κοινωνίας μας αφού πάνω από 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από αυτή.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της επιστημονικής εκδήλωσης, που οργάνωσε η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρείατο Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011. Μιάμιση ώρα πριν την εκδήλωση, γιατροί μέλη της Εταιρείας, εξέτασαν δωρεάν πάνω από 100 άτομα 25 ετών και άνω.

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί. Συγκεκριμένα μετά τα αρχικό στάδιο που είναι πόνος, αίσθημα τάσης, βάρους και καψίματος στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες, ακολουθούν η εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα επιφανειακά φλεβίδια) και η εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος. Υπάρχει μακροπρόθεσμα κίνδυνος δημιουργίας φλεβικού έλκους με τις παρελκόμενες επιπλοκές του που μπορεί να σημαίνουν και ακρωτηριασμό του άκρου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικούς κανόνες, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.

Η χρήση βιο-φλαβονοειδών, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), το οποίο περιέχεται σε εξειδικευμένα προϊόντα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πολύχρονη κλινική εμπειρία, όχι μόνο ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρεί την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση οιδημάτων (πρησμένα πόδια), και ενδυναμώνει τις φλέβες.

Το Vitis Vinifera AS195 είναι το μοναδικό προϊόν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σ’ αυτή την κατηγορία, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τεκμηριωμένες τις παραπάνω δράσεις και το καλό προφίλ ασφάλειας. Είναι επίσης το μοναδικό προϊόν που διατίθεται σε δισκία, gel και massage cream. Η τελευταία δε είναι κατάλληλη για τις περιπτώσεις που τα συνηθισμένα ενοχλητικά συμπτώματα είναι έντονα και πρέπει να αναζητείται αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Απευθύνεται κυρίως σε χρήστες πιο μεγάλης ηλικίας, με μεγαλύτερα ενοχλήματα στα πόδια.

Οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης της ΧΦΑ είναι οι γενετικοί παράγοντες (π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία), η ηλικία (αυξάνεται με την ηλικία στους άνδρες και στις γυναίκες) και για τις γυναίκες η εγκυμοσύνη, ο αριθμός τοκετών, η χρήση αντισυλληπτικών, κ.λπ.
Δευτερεύοντες παράγοντες προδιάθεσης είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, τα μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, τα ατυχήματα, οι εγχειρήσεις, οι παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα και η κακή διατροφή.

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας έχει μεγάλη σημασία τόσο ιατρικά, όσο κοινωνικά καθώς επίσης και ιατροοικονομικά. Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών και η χορήγηση δραστικών σκευασμάτων, αποτελούν πυλώνα της αντιμετώπισής της. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ΧΦΑ με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, ραδιοκύματα και χειρουργική παρέμβαση).

(health.in.gr)