Την απόφαση της τρόικας για το αν τα κεφάλαια για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 836 εκατ. ευρώ, της ΑΤΕbank, θα αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή απευθείας από το ελληνικό δημόσιο, αναμένει η διοίκηση της τράπεζας.

Η αύξηση κεφαλαίου απαιτείται άμεσα, καθώς είναι αναγκαίο να καλυφθεί το σύνολο της απομείωσης των κεφαλαίων από την εθελοντική συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΑΤΕbank προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ενώ προγραμματίζεται το κλείσιμο 15 καταστημάτων.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Θόδωρος Πανταλάκης διοικητής της ΑΤΕ «η τράπεζα συμμετείχε και στήριξε μέσω του PSI το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων το οποίο είχε ως συνέπεια την απομείωση των κεφαλαίων της κατά 836 εκατ. ευρώ.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών (εκπροσωπώντας το βασικό μέτοχο της τράπεζας που είναι το ελληνικό δημόσιο) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αποκατάσταση κεφαλαίων της τράπεζας».

Οι λύσεις είναι δύο: Ή να βάλει τα χρήματα το ελληνικό δημόσιο που είναι ο βασικός μέτοχος.

Ή να καλυφθούν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται η έγκριση από την Τρόικα.

Ο κ. Πανταλάκης υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε καλή πορεία το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΑΤΕ, που προβλέπει την απεμπλοκή της τράπεζας από όλες τις συμμετοχές στον αγροτοσυνεταιριστικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και το κλείσιμο 15 καταστημάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διευκρινίζει ότι το προσωπικό των καταστημάτων αυτών θα απορροφηθεί σε κενές θέσεις της ΑΤΕ.

Σήμερα η τράπεζα έχει δίκτυο 482 καταστημάτων με 5.922 εργαζομένους (οι 508 καθαρίστριες). Και εκτιμάται ότι τη διετία 2011-2012 θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι.

Σε ότι αφορά τις συμμετοχές η ΑΤΕ πρόκειται να απεμπλακεί από τα ποσοστά της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, τη Δωδώνη, τη ΣΕΚΑΠ.

Η Αγροτική Τράπεζα έχει επίσης συμμετοχές στην Αττική Οδό (9,88%), στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,61%), στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%).

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η ΑΤΕ κατέχει το 40,6% της FBBank, κατέχει το 21% της Σερβικής ΑΙΚ Bank (Agroindusrial Commercial Bank) και συμμετέχει με ποσοστό 74% στην ATE Bank Romania.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε την πρόσληψη συμβούλων για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της, στην Atebank Romania και στην εταιρία Δωδώνη ΑΕ.

Επίσης 7 εταιρείες προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 50,36% που κατέχει η ΑΤΕ στην Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας -ΣΕΚΑΠ. Πρόκειται για τις Adris Grupa D.D. (Κροατία), British American Tobacco (BAT) (Μεγ. Βρετανία), Βommidala Enterprises Pvt. Ltd (Ινδία), Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε., Imperial Tobacco Group Plc (Μεγ. Βρετανία), KT&G Corporation (Ν. Κορέα), SEBA Group (Τουρκία).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook