Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει για την προβολή και προώθηση των Κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, οργάνωσε την παρουσία 20 και πλέον Κρητικών επιχειρήσεων σε ενιαίο χώρο στη 31η Διεθνή Έκθεση ANUGA 2011 με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Reception Desk της Περιφέρειας Κρήτης, το περίπτερο του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης και η υπόλοιπη Κρητική συμμετοχή ήταν ενταγμένα στο Εθνικό περίπτερο της Ελληνικής συμμετοχής που διοργάνωσε με επιτυχία ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

H Δ.Ε. ANUGA είναι η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου Τροφίμων – Ποτών παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Κολωνία. Στη φετινή διοργάνωση, από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου, και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συμμετείχαν 6.596 εκθέτες από σχεδόν 100 χώρες. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα ελληνικά προϊόντα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και η ελληνική συμμετοχή, με ομοιογενή και ταυτοποιημένη εικόνα και με το κεντρικό logo “Taste Like Greece”, τη νέα σήμανση του ΟΠΕ για τις Εθνικές Συμμετοχές, να διατρέχει όλους τους χώρους της, εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους.

Στο Κρητικό περίπτερο, κάτω από τη σήμανση “Taste Like Crete” και με έκταση 300 τ.μ., συμμετείχαν 20 και πλέον επιχειρήσεις με άξονα το ελαιόλαδο, ελιές, αρτοποιήματα, παξιμάδια, κρασί, μέλι, παστέλι, εμφιαλωμένο νερό, βιολογικά προϊόντα και άλλα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, προβάλλοντας συντεταγμένα την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων της Κρήτης.

Παράλληλα οργανώθηκαν πρόσθετες προωθητικές ενέργειες, όπως η διανομή DVD για την Κρητική Διατροφή και τις αξίες της, ενημερωτικών φυλλαδίων της Περιφέρειας Κρήτης για το Κρητικό ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα, Reception Desk για την υποδοχή των ξένων επισκεπτών, διαφημιστική καταχώρηση του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης στην καθημερινή έκδοση της έκθεσης DIE MESSE, τοποθέτηση διαφημιστικών banners στο Hall που βρισκόταν το Κρητικό περίπτερο, τα οποία καθοδηγούσαν τους επισκέπτες.

Στο περίπτερο του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης γευσιγνωσία των ελαιολάδων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν αυτό το εξαιρετικό προϊόν της Κρήτης.

\"\"

Επίσης, στα πλαίσια της Έκθεσης λειτούργησε το degustation lounge στο Ελληνικό περίπτερο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του ΟΠΕ για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και τους τρόπους χρήσης τους σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην Κρητική Κουζίνα, παρουσιάστηκαν συνταγές με κύρια συστατικά το ελαιόλαδο, το παξιμάδι, το τυρί και άλλα αγνά προϊόντα του νησιού μας. Την ίδια ημέρα, στο χώρο του degustation lounge και στο περίπτερο του Δικτύου Ελαιολάδου, υπήρξε μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο εντυπωσίασε όλους τους επισκέπτες με τους Κρητικούς χορούς. Τα Κρητικόπουλα της ομογένειας, με τη συνοδεία της κρητικής μουσικής, διέσχισαν όλο το χώρο της ελληνικής συμμετοχής.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρέστη και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Ι. Δριβελέγκας, ο οποίος ξεναγήθηκε στα ελληνικά περίπτερα και το degustation lounge, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕ, κο Α. Καλαμπόκη, και την κα Θ. Βρέντζου – Σκορδαλάκη, Αντιπεριφερειάρχη Κοιν. Πολιτικής, Αγροτ. Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας, που παρευρέθηκε στην έκθεση.

\"\"

 Τέλος, το ελληνικό περίπτερο επισκέφτηκε και ο Ευρωβουλευτής του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος, κος Γ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του για την καλύτερη ελληνική συμμετοχή στη Δ.Ε. ANUGA. Παράλληλα, ο κος Χατζημαρκάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), πραγματοποίησε συνάντηση με τον κο Καλαμπόκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση και προβολή των ελληνικών προϊόντων τόσο στη Γερμανία, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε μάλιστα την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικού brand για την ελληνική γαστρονομία, που θα αποτελεί πιστοποίηση για τον ευρωπαίο καταναλωτή. Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη του στις σημαντικές και αξιόλογες προσπάθειες του ΟΠΕ για την ενίσχυση της παρουσίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Καλαμπόκης «Τα μηνύματα από τη φετινή έκθεση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες επαφές τόσο με εταιρείες όσο και με αγοραστές μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού. Το σύνολο των Ελλήνων εκθετών ήταν ικανοποιημένοι, τόσο για την αισθητική, την ποιότητα, αλλά και τη λειτουργικότητα της Ελληνικής συμμετοχής. Ο όγκος των ξένων αγοραστών που επισκέφτηκαν το ελληνικό περίπτερο ήταν ιδιαίτερα μεγάλος». Η εντυπωσιακή παρουσία της Κρητικής αποστολής αναγνωρίστηκε, μιας και η Κρητική Διατροφή και τα πλεονεκτήματα της είναι ευρέως γνωστά στην αγορά της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook