Μια επιστολή του Αλμπερτ Αϊνστάιν, την οποία ο διάσημος επιστήμονας είχε γράψει το 1939 και αναφέρεται στον «τρομερό κίνδυνο» των Ναζί, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λος Αντζελες για 14.000 δολάρια, ποσό διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Nate D. Sanders.

Η επιστολή είχε ημερομηνία 10 Ιουνίου 1939, ήταν δακτυλογραφημένη και υπογεγραμμένη με το χέρι, ενώ στην κεφαλίδα έφερε τη διεύθυνση του Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Για την ακρίβεια, γράφει το Βήμα, η επιστολή και ο φάκελος πουλήθηκαν έναντι 13.936 δολαρίων.

Ο βραβευμένος επιστήμονας – Νόμπελ Φυσικής 1921 – έγραφε τότε σε έναν επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, τον Χάιμαν Ζιν, για να τον συγχαρεί που βοηθούσε τους Εβραίους που εγκατέλειπαν τη Γερμανία και τις ναζιστικές διώξεις.

«Αυτό θα πρέπει να είναι μια πηγή μεγάλης ικανοποίησης για εσάς. Να συνεισφέρετε και να προσφέρετε μια βοήθεια τόσο σημαντική στους διωκόμενους εβραίους συμπολίτες μας, να τους σώσετε από αυτόν το τρομερό κίνδυνο και να τους οδηγήσετε σε ένα καλύτερο μέλλον» γράφει ο Αϊνστάιν.

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/414EB574C654B949C0CA3604F664A206.jpg

Ο επιστήμονας, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία μόλις ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί, το 1933, τόνιζε ότι οι εβραίοι πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

«Η δύναμη της αντίστασης που επέτρεψε στον εβραϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια βασίζεται στις παραδόσεις της αλληλοβοήθειας» αναφέρεται ακολούθως στην επιστολή.

«Σε αυτές τις στιγμές του κινδύνου, η βούλησή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Μπορούμε να περάσουμε αυτή τη δοκιμασία, όπως το έκαναν οι πατέρες μας πριν από εμάς» είπε.

«Δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από το να είμαστε αλληλέγγυοι, και να συνειδητοποιούμε ότι η υπόθεσή μας είναι ιερή» τονίζει.