Στις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον προσέκρουσαν οι προτάσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ ώστε να μπορεί να συμβάλλει στην κρίση της Ευρωζώνης, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να υπογραμμίζει την Παρασκευή πως οι μη δεσμευμένοι πόροι του Ταμείου είναι επαρκείς.

Την αμερικανική στάση φαίνεται πως συμμερίζονται και η Ιαπωνία, η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία, σημαντικοί χρηματοδότες των κεφαλαίων του ΔΝΤ.

Ενώ ξεκινούσε η διήμερη σύνοδος της G20 στο Παρίσι, πηγή από αναδυόμενη οικονομία της ομάδας BRICS είχε αναφέρει την εκτίμηση πως ίσως το ΔΝΤ να χρειάζεται να ενισχυθεί κεφαλαιακά εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο Τ.Γκάιντερ απέκλεισε, όπως σημειώνει το Reuters, σχεδόν ακαριαία την πρόταση, λέγοντας πως το Ταμείο «έχει αρκετά υψηλή επάρκεια πόρων που δεν έχουν δεσμευτεί».

«Ικανοποιημένες» με το ύψος των πόρων του ΔΝΤ είναι και οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας, Κίνας, Καναδά και Αυστραλίας, που -σε διαφορετικούς τόνους η κάθε μία- «ρίχνουν το μπαλάκι» για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ στις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Η βασική προτεραιότητα είναι οι Ευρωπαίοι να βάλουν τάξη στα του οίκου τους» ανέφερε ενδεικτικά ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook