Εν μέσω κρίσης κάποιες εταιρείες ακολουθούν «επιθετική» πολιτική προχωρώντας σε επενδύσεις με στόχο, είτε την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην ελληνική αγορά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή επέκτασης του δικτύου τους, είτε την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους μειώνοντας έτσι την έκθεσή τους στην «προβληματική» εγχώρια οικονομία.

 Άλλες πάλι εταιρείες προσπαθούν να «θωρακιστούν» κεφαλαιακά, μέσω της πώλησης παγίων στοιχείων του ενεργητικού ή θυγατρικών ή μετοχικών «πακέτων», είτε μέσω της λύσης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή της έκδοσης νέων, ομολογιακών κυρίως, δανείων. Κοινή συνισταμένη πάντως όλων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι η προσπάθεια για δραματική συρρίκνωση του λειτουργικού τους κόστους.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις ενδυνάμωσης της παρουσίας τους που προχώρησαν 18 εταιρείες από διάφορους κλάδους της εγχώριας οικονομίας.

Ελληνικά Πετρέλαια
Επενδύσεις «μαμούθ» σε ηλεκτρισμό και διύλιση
Επενδύσεις και επέκταση εντός και εκτός συνόρων για 18 μεγάλες επιχειρήσεις

Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας. Η μονάδα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο που έχει ισχύ 420 MW με απόδοση 56%. Το κόστος κατασκευής θα φθάσει τα 275 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής απασχολήθηκαν γύρω στα 700 άτομα. Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης και οι μονάδες είναι σε στάδιο έναρξης λειτουργίας, ενώ στο έργο αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, ο βαθμός προόδου των εργασιών έφτασε το 90%, με τη μηχανική ολοκλήρωση να αναμένεται στο τέλος του έτους

Ελλάκτωρ
Στρατηγική «συμμαχία» με το Κατάρ

Μέσω της θυγατρικής της, «Άκτωρ», η Ελλάκτωρ πώλησε ποσοστό 7,07% που κατείχε στην European Goldfields στην Qatar Holding αντί 130 εκατ. δολαρίων. Η ανωτέρω συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η πρώτη φάση του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική όσο και για τη συμμετοχή της «Qatar Holding» στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκατ. δολαρίων και αντίστοιχα με 150 εκατ. δολαρίων από τους υφιστάμενους μετόχους. Η σημαντική αυτή επιχειρηματική κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός έργου το οποίο θα είναι σταθμός στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της συνεργασίας μεταξύ της «Άκτωρ» και της «Qatar Holding» και σε άλλες δραστηριότητες (ενέργεια, real estate, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.).

REDS
«Εξυπνη» επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ

Με συνολική επένδυση 75 εκατ. ευρώ η REDS δημιουργεί το Smart Park, το πρώτο υβριδικό εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα, σε μια έκταση 91 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 30 στρέμματα θα διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου. Στα 50.000 τ.μ. επιφανείας εμπορικών χώρων θα φιλοξενεί τις ισχυρότερες υπεραγορές και τα σημαντικότερα ονόματα (brand names) του λιανικού εμπορίου της χώρας μας. Το Smart Park θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, επένδυσης 55 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 35.000 τ.μ. περίπου, θα ανοίξει τις πύλες της εντός του μήνα, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα του χώρου του λιανεμπορίου όπως Jumbo, Carrefour, Dixons (Κωτσόβολος), Hondos Center, Intersport, Apple Premium Reseller. Η δεύτερη φάση, επένδυσης 20 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2012 και θα φιλοξενεί τη Village Cinemas και την Praktiker.

Friesland
Εργο 10 εκατ. ευρώ στην Πάτρα

Η FrieslandCampina Hellas εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 4 καινούριες γραμμές παραγωγής γάλακτος και συναφών προϊόντων υψηλής παστερίωσης, για το ψυγείο. Παράλληλα, η επένδυση θα συμβάλει στη δημιουργία 80-100 θέσεων εργασίας τόσο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης όσο και στα διάφορα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας και των υποστηρικτικών εργασιών στην αγορά. Στη νέα μονάδα, παράγονται τα brands γάλακτος ψυγείου που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα (Νουνού Family, Νουνού Calci Plus, Νουνού Kid και κρέμες γάλακτος).

Energean Oil
Στο… «κυνήγι» του «μαύρου χρυσού»

Η Ενεργειακή Αιγαίου σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί ένα κοίτασμα 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου, αλλά και να διερευνήσει την ευρύτερη περιοχή βόρεια και νοτιοδυτικά της Θάσου, η οποία μπορεί να κρύβει και 1 δισ. βαρέλια. Σε ό,τι αφορά στο ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ενεργειακής Αιγαίου, η εταιρεία θα διατηρήσει τα δικαιώματά της στο κοίτασμα φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, το οποίο επιδιώκει να μετατρέψει σε αποθήκη φυσικού αερίου. Η επένδυση εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία θα δεχόταν τη συμμετοχή και άλλων εταίρων στο σχέδιο.

S&B
Επένδυση 10 εκατ. στη Μήλο

Στις αρχές του μήνα η S&B εγκαινίασε τη νέα κλειστή αποθήκη επεξεργασμένου μπεντονίτη στη Μήλο, μια επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για τις εγκαταστάσεις της S&B στα Βούδια της Μήλου. Η επένδυση αποσκοπεί στην περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση (μεταφορά – αποθήκευση) του ξηρού μπεντονίτη μέσα στις εγκαταστάσεις των Βουδίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και μια σειρά από λειτουργικά οφέλη.

ΔΑΑ
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σε αεροδρόμιο

Το νέο Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η μεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως, ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του. Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Η φωτοβολταϊκή μονάδα του ΔΑΑ προβλέπεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 11 εκατ. κιλοβατώρων, το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας ή 9% του συνόλου του αεροδρομίου (ετήσια κατανάλωση 3.000 κατοικιών) και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους/έτος, με ορίζοντα εικοσιπενταετίας και άνω.

Βασικός πυλώνας η εγχώρια παρουσία

Forthnet
Με «όπλο» το ποδόσφαιρο

Ο όμιλος Forthnet απέκτησε το δικαίωμα live προβολής 128 αγώνων του UEFA Champions League ?μέσω της πλατφόρμας Nova – για κάθε αγωνιστική σεζόν της τριετίας 2012-2015. Παράλληλα, για τη διοργάνωση UEFA Europa League, στην ψηφιακή πλατφόρμα της Nova εκχωρήθηκε το δικαίωμα live προβολής 190 αγώνων για κάθε αγωνιστική σεζόν της τριετίας 2012-2015. Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι επεκτάθηκε και η συμφωνία με τη Super League μέχρι το 2015. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι, η γενική συνέλευση των μετόχων της Forthnet στις 27 Οκτωβρίου, αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Βασιλόπουλος
Νέα καταστήματα

Η αλυσίδα που ελέγχεται από τη βελγική Delhaize έχει βγει σαφώς πιο ενισχυμένη κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς η υψηλή ρευστότητα του ομίλου έχει επιτρέψει στη διοίκηση να προβεί σε σημαντική επέκταση του δικτύου καταστημάτων της, εκμεταλλευόμενη και του «λουκέτου» στην «Ατλάντικ». Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2011, ήδη 18 νέα καταστήματα έχουν προστεθεί στο δίκτυο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 241, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης για 25 καταστήματα. Είναι τέλος πιθανόν να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς το πρώτο πιλοτικό discount store (Red Market) στην Αθήνα, ύστερα από τη δοκιμαστική λειτουργία άλλων δύο στην επαρχία (σε Τρίκαλα και Καρδίτσα) τα οποία είχαν λειτουργήσει ως Lion Food Stores.

Carrefour
Εστίαση στον… «πλανήτη»

Ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος εγκαινίασε πριν από μερικές εβδομάδες το πρώτο Carrefour Planet, στην περιοχή του Γέρακα, το πρώτο υπερμάρκετ νέας γενιάς, σε έναν εντυπωσιακό χώρο 8.400 τ.μ. Η πρωτοποριακή κατηγοριοποίηση των προϊόντων, οι καινοτόμες υπηρεσίες, η ευκολία στις αγορές, το ευχάριστο περιβάλλον, η τεράστια ποικιλία των ειδών και ο συνδυασμός χαμηλών τιμών και μοναδικών προσφορών αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αυτού «πλανήτη».

ΟΠΑΠ
Νέες συμβάσεις αντί 935 εκατ. ευρώ

Ο ΟΠΑΠ υπέγραψε τη δεκαετή επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο και τη σύμβαση απόκτησης της άδειας για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση των 35.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα, αντί συνολικού τιμήματος 935 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, από δανεισμό και από έσοδα που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα των διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την απόκτηση δικαιώματος εγκατάστασης και εκμετάλλευσης εκ μέρους τρίτων παραχωρησιούχων.

Ενισχύουν την παρουσία τους στο εξωτερικό
Τα σχέδια πέντε εταιρειών για άνοιγμα σε νέες αγορές

Μέτκα
Νέο έργο στο Ιράκ

Η Μέτκα συνεχίζει τις κινήσεις ενδυνάμωσης της παρουσίας της στο εξωτερικό. Πριν από μερικές ημερες ανέλαβε την κατασκευή θερμικής ενεργειακής μονάδας, ισχύος 1.250 MW στο Ιράκ, προϋπολογισμού 350 εκατ. δολ., ανεβάζοντας έτσι το ανεκτέλεστο του ομίλου στα 2 δισ. ευρώ, από τα οποία 92% αφορά σε έργα στο εξωτερικό. Πρόκειται για το 7o έργο κατασκευής εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που αναλαμβάνει η Μέτκα ως EPC Contractor εκτός Ελλάδος, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των έργων αυτών στα 5.400 MW, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη διεθνή παρουσία της σε αγορές με αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και μειώνοντας την εξάρτησή της από την εγχώρια αγορά.

Marfin Popular Bank
Διείσδυση στην Κίνα

Σε πλήρη λειτουργία του νέου Γραφείου Αντιπροσωπίας της στην Κίνα τις επόμενες μέρες προχωρεί η Marfin Popular Bank, μετά και την έκδοση της σχετικής άδειας από τις αρμόδιες κινεζικές τραπεζικές αρχές. Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χ. Στυλιανίδης: «Η Κίνα εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και το Γραφείο Αντιπροσωπίας μας θα είναι η γέφυρά μας με την αγορά αυτή. Με την παρουσία μας στην Κίνα θα υποστηρίξουμε, επίσης, τις προσπάθειες διαφόρων συνεργατών μας για προώθηση των υπηρεσιών τους και προϊόντων τους στην τεράστια αυτή αγορά. Το γραφείο μας θα βοηθήσει στις προσπάθειες προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων στην Κύπρο, αλλά και προς τις άλλες 10 χώρες όπου έχει παρουσία ο όμιλος Μarfin Popular Bank».

Fourlis
Στο «στόχαστρο» η Βουλγαρία

Εγκαινιάστηκε πριν από περίπου έναν μήνα το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Βουλγαρία (στη Σόφια). Είναι 30.000 τ.μ. και το σύνολο της επένδυσης ανήλθε περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το έβδομο και μεγαλύτερο κατάστημα του δικτύου που ελέγχει ο όμιλος στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα του κλάδου, σε μια εποχή όπου η ελληνική αγορά λόγω κρίσης υποχωρεί. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, και πάντως μετά το 2012, ο όμιλος διατηρεί σχέδια για τη δημιουργία δύο ή τριών ακόμη ΙΚΕΑ στη γειτονική χώρα.

Βαράγκης
Είσοδος στο Κατάρ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των ειδικών έργων στις χώρες του Περσικού Κόλπου, η Βαράγκης προχώρησε στην ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία VARANGISQATAR LLC, με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 Ριαλ Κατάρ. Στη νέα εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ειδικών επαγγελματικών έργων (εσωτερική διαμόρφωση ? εξοπλισμός κτιρίων), η Βαράγκης συμμετέχει κατά ποσοστό 44%, ενώ το υπόλοιπο 56% ανήκει σε τοπικούς εταίρους. Οι παραπάνω κινήσεις της εισηγμένης γίνονται σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης έργων ιδιαίτερης προβολής στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, η οποία εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα δε μετά την ανάληψη από το Κατάρ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλου FIFA 2022, σημαντικά κατασκευαστικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, προγραμματίζονται και σχεδιάζονται επιδρώντας θετικά στην ανάπτυξη του κράτους και τους οικονομικούς του δείκτες.

Folli Follie
Ανακατατάξεις στην Ασία

Στο 13,4% αυξήθηκε η συμμετοχή της κινεζικής Fosun International Holdings στη Folli Follie Group, η οποία φιλοδοξεί, μέσω και του στρατηγικού συμμάχου της, να ενισχύσει το δίκτυο καταστημάτων της στην Κίνα σε 125 μέχρι το τέλος της χρονιάς από 100 που είχε πέρυσι. Αντίθετα, στην Ιαπωνία η εταιρεία περιορίζει σημαντικά το δίκτυό της κατά 11 καταστήματα και αλλάζει τα σημεία πώλησης προκειμένου να βελτιώσει την επίδοση της τοπικης δραστηριότητας.

Παίζουν σε δύο… «ταμπλό» Jumbo
Περαιτέρω επέκταση σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Η διοίκηση της Jumbo συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση του δικτύου της σε Ελλάδα και Βουλγαρία, παρότι γνωρίζει ότι η ανάπτυξη αυτή μπορεί να κοστίσει ένα 10% στην κερδοφορία του ομίλου, λόγω των αυξημένων εξόδων εγκατάστασης και των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους. Κατά την τρέχουσα χρήση Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2012, η εταιρεία προχωρεί στο άνοιγμα έξι νέων υπερκαταστημάτων. Ήδη τον Ιούλιο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην πόλη Burgas της Βουλγαρίας συνολικής επιφάνειας 18.000 τ.μ. και το Σεπτέμβριο του 2011 ένα ενοικιαζόμενο κατάστημα στην Ελευσίνα. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο όμιλος θα προσθέσει δύο νέα καταστήματα στο δίκτυο της Ελλάδας, ένα ενοικιαζόμενο στην περιοχή Γιαλού (Σπάτα) συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. και ένα ιδιόκτητο στην περιοχή των Γιαννιτσών επίσης συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. ενώ δύο ακόμα καταστήματα θα ανοίξουν στη Βουλγαρία το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ο επόμενος μεγάλος στόχος της εταιρείας είναι η διείσδυση στην αγορά της Τουρκίας.

Intralot
Νέα συμβόλαια στην Αμερική, στη «μάχη» για ΟΠΑΠ

Eντονη δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας δείχνει η Intralot. Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία, ύστερα από 5 χρόνια λειτουργίας στο Αϊντάχο, υπέγραψε (μέσω της θυγατρικής της, Intralot USA) επέκταση του υπάρχοντος συμβολαίου (για τουλάχιστον τρία επιπλέον έτη) με τη Λοταρία της Πολιτείας για την προμήθεια του κεντρικού on-line συστήματος λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών και των σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, ύστερα από δύο χρόνια συνεργασίας με τη λοταρία του Οχάιο, που οδήγησαν στη διετή ανανέωση του σχετικού συμβολαίου, η Intralot υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη λοταρία για την παροχή του πρωτοποριακού ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και εποπτείας βιντεολόττο (VLT). Τέλος, πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Jockey Club του Περού. Σε εγχώριο επίπεδο, η Intralot κατέθεσε -μαζί με την GTECH- προσφορά για το νέο τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ.

Στα 275 εκατ. θα ανέλθει το κόστος για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας
Επένδυση 20 εκατ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» με την εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου σε αεροδρόμιο επεκταση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook