Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Οι γιατροί -που το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες- αποφάσισαν να συνεχίσουν έως και την Πέμπτη την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Οι φαρμακοποιοί, πάντως, αποφάσισαν από την Πέμπτη να ανοίξουν τα φαρμακεία, μετά τις νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

«Παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς η χώρα να ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην το επιτρέπουν στις κυβερνήσεις και τις πλειοψηφίες της Βουλής οι συντεχνίες. Μόνο αυτούς που είναι μέσα στο σύστημα ρωτάμε; Αυτόν που πλήρωνε 42 χρόνια σερβιτόρος για να πάει να στηθεί ηλικιωμένος στην ουρά τον ρώτησε η Βουλή;

»Δεν τον ρώτησε, γιατί η Βουλή δεν δουλεύει έτσι. Γιατί η Βουλή είναι η Βουλή των Συντεχνιών και πρέπει να αλλάξει αυτό και είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε να το αλλάξουμε» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των υπουργικών εξαγγελιών και του γράμματος του νομοσχεδίου. «Γιατί όλα αυτά που έχετε πει προφορικά στις τηλεοράσεις, δεν τα περιλάβατε στο σχέδιο νόμου; Θέλετε να συζητήσουμε για τις θεωρητικές δεσμεύσεις καθενός από μας; Δεν έχει αξία στην πρακτική πολιτική» παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπου η εμπορευματοποίηση της υγείας θα περάσει με ταχύτατους ρυθμούς. Εκεί κοιτάζει ο σώζων εαυτόν σωθήτω» εκτίμησε στην ομιλία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαρήγα, «οι συνθήκες για να περάσει το νομοσχέδιο ευνόησαν τον υπουργό Υγείας, ώστε «να ξεγελάσει τον κόσμο»: στο χώρο υπάρχει σήψη και διαφθορά, εμφανίζονται οι γιατροί με την ενοποίηση των κλάδων υγείας, σαν να είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων και καταγγέλλονται ευκολότερα, ασκώντας «συντεχνιακό αγώνα» υπέρ των καλών μισθών ενός μέρους του κλάδου τους.

«Τα φαινόμενα διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η σχέση γιατρού και ασθενή, θα είναι με όρους εμπόρου και πελάτη» εκτίμησε η κυρία Παπαρήγα. «Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του» προειδοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει απ’ τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», καθώς στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, οι πόροι για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, χρηματοδοτούνται με 0,6% του ΑΕΠ, «όταν μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε 1%».

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πως η αναταραχή στους γιατρούς έχει προκληθεί δίκαια, λόγω των πολλών ασαφειών του νομοσχεδίου, που καλύπτουν τις αξιώσεις του Μνημονίου «να ευθυγραμμιστούν οι νέες συμβάσεις των ιατρών με αυτές του ΟΑΕΕ, ασκώντας πίεση και σ’ αυτούς που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε επίσης την παραχώρηση σε ιδιώτες του υπό ίδρυση φορέα ελέγχου των προμηθειών και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την μάχη της «ενάντια στις συντεχνίες».

Με σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στους προλαλήσαντες, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα χρηματοδοτείται μεν από το κράτος με 0,6% του ΑΕΠ (1,3 δισ ευρώ), αλλά ταυτοχρόνως θα τροφοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων (2,55% του ημερομισθίου) και των εργοδοτών (5,1% αντίστοιχα), ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ελληνικό Δημόσιο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook