Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτισμού σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα είναι πέντε φορές μεγαλύτερος, αναφέρει νέα έρευνα.

Αν και η ερευνητική ομάδα δεν είναι η πρώτη που αναφέρει υψηλότερη εμφάνιση αυτισμού σε λιποβαρή νεογνά έκανε καλή δουλειά στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας σωστά εργαλεία, δήλωσε ο Dr. Karl Kuban, του Boston Medical Center, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’ και αναδημοσιεύει το iatronet.gr, ανακάλυψε ότι 5 στους 100 νέους ενήλικες που γεννήθηκαν λιποβαρείς είχαν αυτισμό.

Ο Kuban δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το να γεννηθεί ένα παιδί λιποβαρές οδηγεί στον αυτισμό ή αν το να γεννηθεί λιποβαρές και να έχει αυτισμό μοιράζεται κοινό παράγοντα κινδύνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρκετές εκατοντάδες πρόωρα νεογνά από τη γέννηση έως την ηλικία των 21 ετών.

Από τους 189 νέους ενήλικες που υποβλήθηκαν σε εξέταση, 14 διαγνώστηκαν με αυτισμό.

Την έκπληξή της εξέφρασε η επικεφαλής της έρευνας, Jennifer Pinto-Martin, του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Όπως δήλωσε, με βάση τις εξετάσεις για αυτισμό που πραγματοποιήθηκαν σε προγενέστερη φάση της έρευνας, όταν τα παιδιά ήταν 16 ετών, γνώριζε ότι τα ποσοστά θα ήταν υψηλότερα από του γενικού πληθυσμού. Εκτιμούσε ότι το ποσοστό θα ήταν διπλάσιο αντί για πενταπλάσιο.

Οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν αυτισμό είχαν επίσης υψηλό ποσοστό άλλων ψυχικών διαταραχών. 6 από τα 14 παιδιά με αυτισμό είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή, όπως φοβίες ή υπερκινητικότητα στην ηλικία των 16 ετών.

Η Pinto-Martin δεν έδειξε ότι το να γεννηθεί ένα νεογνό πρόωρα προκαλεί αυτισμό, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι το να γεννηθεί πρόωρα προδιαθέτει τον εγκέφαλο σε υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού που ίσως συνδέεται με τον αυτισμό.

Η πλειοψηφία των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα δεν αναπτύσσει αυτισμό και η Pinto-Martin δεν επιθυμεί τα ευρήματα να θορυβήσουν τους γονείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook