Τον θάνατο της 66χρονης Μαρί Ντεντιέ την οποία είχε απαγάγει η ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ της Σομαλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η πληροφόρηση ήλθε από συνδέσμους μέσω των οποίων το Παρίσι διαπραγματευόταν την απελευθέρωση της ομήρου.

Η ημερομηνία και οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου της 66χρονης Γαλλίδας παραμένουν άγνωστες.

Ωστόσο, η κακή κατάσταση της υγείας της και το γεγονός ότι δεν λάμβανε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή είχαν προκαλέσει φόβους ότι ήταν πιθανή η «τραγική κατάληξη», όπως δήλωσαν γάλλοι διπλωμάτες.

Η Ντεντιέ υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο και λάμβανε αγωγή για καρδιακά προβλήματα, ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και μοίραζε τη ζωή της ανάμεσα στη Γαλλία και τη Κένυα από τη δεκαετία του \’90.

Η οργάνωση αλ-Σαμπάμπ πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από κύμα απαγωγών Δυτικών το τελευταίο διάστημα στο κενυατικό έδαφος (οι οποίοι εν συνεχεία μεταφέρονται στη Σομαλία), και το Ναϊρόμπι έχει απαντήσει στέλνοντας στρατεύματα στη Σομαλία για την καταδίωξη των ισλαμιστών.

Την περασμένη Παρασκευή ένοπλοι απήγαγαν δύο Ισπανίδες γιατρούς, μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), από προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη μεθόριο της Κένυας με τη Σομαλία. Αγνοούνται επίσης τα ίχνη μίας γυναίκας βρετανικής καταγωγής που είχε απαχθεί λίγες ημέρες πριν.

Η 56χρονη Βρετανίδα Τζούντιθ Τίμπουτ απήχθη σε απομονωμένο θέρετρο στο Κιουάου. Ο σύζυγός της Ντέιβιντ δολοφονήθηκε.

Οι ισλαμιστές της οργάνωσης αλ-Σαμπάμ ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των νότιων και κεντρικών περιοχών της Σομαλίας. Αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στις απαγωγές και προειδοποιεί με επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κένυα εάν δεν αποσυρθούν άμεσα τα στρατεύματά της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook