Εκτεταμένα επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Σύνταγμα, όταν αστυνομικοί έριξαν χημικά, για να απαντήσουν στις βόμβες μολότοφ και τον πετροπόλεμο. Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο φυλάκια, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Άγνωστοι άρπαξαν το περίστροφο ειδικού φρουρού στη Βουκουρεστίου. Εικόνα καταστροφής στο κέντρο της Αθήνας. Επεισόδια και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.
\"\"
\"\"
\"\"

Στις φλόγες έχει παραδοθεί κτίριο μετά από φωτιά σε εκδοτήριο της ΕΘΕΛ στην οδό Φιλελλήνων 4 και γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούν άτομα.

Το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει εικόνα καταστροφής. Παγκάκια σπασμένα, πεζοδρόμια ξηλωμένα, προσόψεις τραπεζών και ξενοδοχείων κατεστραμένες, φωτεινοί σηματοδότες, ακόμη και ψυγεία περιπτέρων σπασμένα. Την εικόνα συμπληρώνουν οι φλεγόμενοι κάδοι απορριμμάτων και οι μολότοφ που ανα διαστήματα πέφτουν «βροχή», ειδικά στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και γύρω από το υπουργείο Οικονομικών.
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"

Στις φλόγες παραδόθηκαν το φυλάκιο των Ευζώνων στον περίβολο της Βουλής και το αστυνομικό φυλάκιο που βρίσκεται στο πλάι του κτηρίου της Βουλής επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα, περίπου 200 έως 300 άτομα, χρησιμοποιούν γυαλιά από βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις τραπεζών, μάρμαρα από πεζοδρόμια και παγκάκια, κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Εκτός από τα σκουπίδια που έχουν πάρει φωτιά σε πολλά σημεία, στις φλόγες έχουν τυλιχτεί τα τραπεζοκαθίσματα και η τέντα καφετέριας κοντά στο θέατρο Παλλάς. Η αστυνομία κατάφερε να σβήσει με πυροσβεστήρες τη φωτιά που ξέσπασε μπροστά στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας επί της οδού Κριεζώτου, όπου εξεράγη μία μολότοφ.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Λόγω της αποπνικτικής κατάστασης πολλοί διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει από την πλατεία Συντάγματος και έχουν μετακινηθεί περιμετρικά.

  • Επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
  • Άγνωστοι επιτέθηκαν σε ειδικό φρουρό που φορούσε πολιτικά και του έκλεψαν το υπηρεσιακό περίστροφο. Ο ειδικός φρουρός, που πήγαινε για ανάληψη υπηρεσίας, τραυματίστηκε.
  • Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν τραυματισθεί 14 αστυνομικοί, ο ένας εξ αυτών σοβαρά, και τρεις πολίτες. Τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Γενικό Κρατικό και στο Τζάννειο.
  • Φθορές σε τράπεζες στη Βουκουρεστίου, πυρκαγιές σε κάδους σκοπιδιών στην οδό Ακαδημίας και στη Σόλωνος.
  • Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα πετούν πέτρες κατά των ανδρών της αστυνομίας έξω από τη Βουλή.
  • Εμπρησμός του φυλακίου του αξιωματικού της Προεδρικής Φρουράς έξω από τη Βουλή. Τη φωτιά έσβησαν άνδρες της Πυροσβεστικής. Μάχες στον περίβολο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.
  • Επεισόδια στα Προπύλαια και στην οδό Ακαδημίας, η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων, για να απωθήσει ομάδες ατόμων που επιτίθενται με πέτρες.
  • Οι διαδηλωτές πέρασαν από τον φράχτη και έχουν φτάσει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
  • Συνεχείς επιθέσεις από κουκουλοφόρους κατά του φράχτη έξω από το Κοινοβούλιο και απώθηση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
  • Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στον οδό Ακαδημίας, στο ύψος τη ΕΣΗΕΑ, ενώ κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε τράπεζα στην οδό Κοραή.
  • Ιδιοκτήτες ταξί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κριεζώτου. Οι αυτοκινητιστές άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χημικών.
  • Διαδηλωτές επιχείρησαν να μετακινήσουν τον φράχτη που έχει τοποθετηθεί στην Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης για τους απωθήσουν.
  • Επεισόδια μικρής έντασης, όταν ομάδα 40 περίπου ατόμων, φορώντας κράνη, απωθήθηκαν από διαδηλωτές στο Σύνταγμα.
  • Διμοιρία των ΜΑΤ δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές είναι δεκάδες χιλιάδες, ίσως ξεπερνούν τις 100.000. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών.

Εικόνες από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κάνουν τον γύρο των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook