«Έχουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε όρθια τη χώρα με όποιο κόστος» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μιλώντας στην Βουλή για την αναγκαιότητα έγκρισης των μέτρων του πολυνομοσχεδίου.

Κινούμενος στους ίδιους δραματικούς τόνους με τον υπουργό Οικονομικών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα «δηλαδή την επάνοδο του βιοτικού επιπέδου στη δεκαετία του \’50 ή του \’60».

Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι «θα διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δεν διαπραγματεύτηκε για τα εργασιακά με την τρόικα.

Το άρθρο 37 θα ήταν πολύ σκληρότερο, είπε χαρακτηριστικά, το οποίο -όπως φαίνεται- και δεδομένης της στάσης της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη να επιμένει ότι αν παραμείνει ως έχει θα το καταψηφίσει, κινδυνεύει να γίνει η σημαία κάτω από την οποία θα συσπειρωθούν όσοι διαφωνούν με μέρος ή και με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο Γιώργος Κουτρουμάνης υπεραμυνόμενος των αποφάσεων του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το κυβερνών κόμμα δεν έκανε διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το άρθρο 37 (που αποδυναμώνει τις κλαδικές συμβάσεις) «θα ήταν πολύ σκληρότερο αν δεν γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση».

Σημείωσε μάλιστα πως είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό και με έγγραφα, κάτι που όμως, όπως ανέφερε, δεν γίνεται να κάνει τώρα διότι «βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση και τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη σε πολύ κρίσιμα ζητήματα».

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε πως «θα διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ τόνισε πως δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους σε όσους δεν έχουν υπογράψει.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, σημείωσε πως διευκολύνεται η σύναψή τους, όμως τόνισε πως αυτό είναι πολύ καλύτερο, από αυτό που συμβαίνει σήμερα, τις ατομικές δηλαδή συμβάσεις, όπως είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια για την προώθηση των απαραίτητων, όπως είπε, αλλαγών, η οποία, κατά τον υπουργό Εργασίας, θα ήταν πιο αποτελεσματική αν υπήρχε στοιχειώδης συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Στο σημείο αυτό επέκρινε τη ΝΔ γιατί, όπως υποστήριξε, δεν παραδέχεται πως έχει σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook