Εν μέσω σφοδρής κοινωνικής αντίδρασης και σοβαρών κραδασμών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα διενεργηθεί το βράδυ της Πέμπτης η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες ψήφων.

Ωστόσο, η Λούκα Κατσέλη και η Βάσω Παπανδρέου έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν το άρθρο 37 για τα εργασιακά, ενώ υπάρχουν και άλλοι μεταξύ των 154 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αμφιταλατεύονται. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της κατάστασης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα και το δημοσίευμα στο in.gr,, όπως εξομολογούνται ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, υπάρχουν ανησυχίες για «απρόβλεπτες αντιδράσεις» από βουλευτές που παραμένουν σιωπηλοί και δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ημιεπισήμως χθες η κυβέρνηση περνούσε σκληρή γραμμή περί επικείμενων διαγραφών όσων αρνηθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους ένα ή περισσότερα άρθρα.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τόσο η κ. Κατσέλη όσο και η κ. Παπανδρέου εκλέγονται στη Β\’ Αθηνών, επομένως βρίσκονται πρώτες στον κατάλογο της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση ανησυχεί για την περίπτωση που ενδεχόμενη καταψήφιση από πλευράς τους του άρθρου 37 ωθήσει και άλλους βουλευτές σε ανάλογη αντίδραση.

Η ψηφοφορία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και γι\’ αυτό ακόμη και σήμερα ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επιδιώξει προσωπικές συναντήσεις με τους βουλευτές που εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βάσω Παπανδρέου, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία επιμένει στην άρνησή της να δώσει θετική ψήφο στο άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις επικαλούμενη πρωτίστως τη συνέπεια στην πολιτική στάση της.

Η κ. Κατσέλη επανέλαβε και την Τετάρτη ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή «θα καταψηφίσω», ενώ σε συνομιλητές της διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη μας δώσουν την έκτη δόση εξαιτίας του άρθρου 37, τονίζοντας ότι είχε δεχθεί και η ίδια πιέσεις ως υπουργός, αλλά δεν ενέδωσε.

Η κυβέρνηση απέκτησε έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα» και με την πρώην υπουργό Βάσω Παπανδρέου, η οποία είχε χτυπήσει προειδοποιητικά καμπανάκια κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου, γίνονται παράλληλες κινήσεις και προς την πλευρά της κ. Παπανδρέου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν δείχνει διατεθειμένη να ψηφίσει αν δεν δει ουσιαστικές αλλαγές.

Σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 έχουν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Λιντζέρης, Αννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος, ενώ χθες η Σοφία Γιαννακά που είχε επιφυλάξεις διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει το κρίσιμο άρθρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook