Ανοικτό, και με τη βούλα της Τρόικας παραμένει το θέμα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, καθώς στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελεί προάγγελο της έκθεσης των δανειστών, προβλέπεται ρητά, πως η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εξετασθούν όλες οι παράμετροι στην αγορά εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομίας στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε, στόχος είναι να υπογραφεί μια εθνική τριμερής συμφωνία, που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται, προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ότι στη συζήτηση πρέπει να τεθούν, όλες οι παράμετροι που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας, οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων μισθών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς επίσης και παράμετροι μη μισθολογικού κόστους εργασίας, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές.

Συνεπώς, ανοίγει και θέμα νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αν και για το ασφαλιστικό, σε γενικές γραμμές η Κομισιόν εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Το βάρος πέφτει στη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων.

Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με την έκθεση βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

Το υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται, στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του αριθμού των επικουρικών ταμείων, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση της «δημοσιονομικής ουδετερότητας του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών».

«Κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Εργασίας βγαίνει όσον αφορά στον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς παρατηρείται καθυστέρηση. Σύμφωνα με την έκθεση, μετά από καθυστερήσεις, η νέα λίστα θα καλύπτει το 10% του συνόλου των απασχολούμενων, και θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ, αμέσως.

Όσον αφορά στην κύρια ασφάλιση, εκτός από την μεταρρύθμιση του Ιουλίου 2010, και τις περικοπές στις ψηλότερες συντάξεις, τώρα η προσοχή μετατοπίζεται στην καταπολέμηση της απάτης σε συντάξεις αναπηρίας και στα καθεστώτα συνταξιοδότησης των ειδικών επαγγελμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ενιαίο κέντρο για την πιστοποίηση της αναπηρίας που ήδη λειτουργεί, καθώς και στο νέο κανονισμό πιστοποίησης αναπηρίας που αναμένεται.

Στόχος είναι, η μείωση του ποσοστού των συντάξεων αναπηρίας στο σύνολο των συντάξεων από το 14% στο 10%, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα μέτρα αυτά, μαζί με την απογραφή των δικαιούχων σύνταξης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της απάτης.

Εργασιακό

Στο προσχέδιο της έκθεσης, η κατάσταση στην αγορά εργασίας περιγράφεται με μελανά χρώματα. Εκτιμάται ότι, το 2012 η ανεργία θα φθάσει σε «ιστορικά υψηλά» αγγίζοντας το 17,5%, από 16% που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011. Παράλληλα, εκτιμάται ότι κατά το τρέχον έτος, η απασχόληση θα μειωθεί κατά 6%, ενώ αυτό θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί το 2012.

Επίσης εκτιμάται ότι τα κόστη εργασίας μειώνονται κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, αλλά και ως συνέπεια των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στη μείωση των μισθών. Για το τρέχον έτος, το συνολικό εργασιακό κόστος θα σημειώσει μείωση κατά 3% ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση και για τα επόμενα χρόνια.

Στην έκθεση διατυπώνεται κριτική για την αύξηση των κατώτατων ημερομισθίων κατά 1,6% τον περασμένο Ιούλιο, βάσει της 3ετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς. Η αύξηση αυτή, αναφέρεται «δεν συνάδει με τις οικονομικές συνθήκες και τους κινδύνους για περαιτέρω επιδείνωση και διόγκωση της ανεργίας των εργαζομένων χαμηλών προσόντων».

Όσον αφορά στα μέτρα που πέρασαν με το πολυσυζητημένο άρθρο 37, στην έκθεση αναφέρεται πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, στόχος είναι να μειωθεί η ακαμψία των μισθών, να μειωθεί η αύξηση της ανεργίας και κυρίως των ανειδίκευτων εργατών.

Τα μέτρα περιγράφονται ως εξής:

– Η αναστολή της επέκτασης των επαγγελματικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μέχρι την τουλάχιστον στο τέλος του 2014. Ο στόχος αυτού του μέτρου είναι να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους, προκειμένου να συμφωνούν μεταξύ τους, σε επίπεδο επιχείρησης το ύψος των μισθών. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μισθοί που συμφωνήθηκαν σε κλαδικό επίπεδο, γίνονται όλο και περισσότερο δεσμευτικές για τις μικρές επιχειρήσεις και οδηγούν ουσιαστικά στην απώλεια θέσεων εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

– Η κατάργηση της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ο στόχος είναι η αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

– Επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, βασικό εμπόδιο για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης είναι η απουσία θεσμικά κατοχυρωμένου συνομιλητή με τον εργοδότη. Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, το ρόλο αυτό θα παίξουν οι Ενώσεις Προσώπων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα κοινωνικά επιδόματα, που όπως αποκάλυψε το Capital.gr έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Και στην έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι η καλύτερη χρήση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων (κυρίως από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας).

Προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρονται σε υψηλά επίπεδα κατακερματισμού στη διανομή και χρήση των κοινωνικών προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook