Σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για τον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), εξετάζεται η πιθανή συγχώνευσή του από τα μέσα του 2012 με τον μόνιμο ευρωμηχανισμό (ESM), ώστε η συνολική δύναμη πυρός να σκαρφαλώσει στα 940 δισ. ευρώ.

Δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνένωση των δύο μηχανισμών έχουν επιταχυνθεί αυτή την εβδομάδα, παράλληλα με τις συζητήσεις για την υπέρβαση του ορίου σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που προορίζονται για τα πακέτα στήριξης.

Ο EFSF έχει ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει περί τα 160 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια. Αντί να αντικατασταθεί ο EFSF με τον ESM, ο οποίος θα έχει 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2013, διαφαίνεται μια συναίνεση για τη συγχώνευση των δύο ταμείων από τα μέσα του 2012.

Συνολικά, το ποσό των 500 δισ. ευρώ κρίθηκε επαρκές όταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν τα κύρια θύματα της κρίσης χρέους. Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός «απειλήθηκε» μετά από τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές αναφέορυν ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Η Ευρωζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, επεξεργάζεται πέντε σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από το να εμμείνει στο εθελοντική (;) ανταλλαγή ομολόγων, μέχρι και σε μια «σκληρή» αναδιάρθρωση, όπου οι επενδυτές μπορεί να υποχρεωθούν να υποστούν «κούρεμα» 50%, ανταλλάζοντας τα ομόλογα που κατέχουν για νέα που θα έχουν 50% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων.