Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια και τις συγκρούσεις που σκίασαν τη διαδήλωση των «Αγανακτισμένων» το περασμένο «Σάββατο της τρέλας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο, ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο αποφάσισε να απαγορεύσει τις πορείες στους κεντρικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας για τον επόμενο μήνα.

Ο Αλεμάνο απαγορεύει τις πορείες σε ολόκληρο το πρώτο διαμέρισμα της Αιώνιας Πόλης (το ιστορικό κέντρο). Μέχρι την 18η Νοεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο καθιστικές διαμαρτυρίες.

«Αποφασίσαμε αυτό που προσδοκούσαν όλοι οι πολίτες. Αυτή την στιγμή, κάθε διαδήλωση μπορεί να απειληθεί όχι από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών αλλά από τυχόν παρεισδύσεις βίαιων στοιχείων» δήλωσε ο κεντροδεξιός δήμαρχος της Ρώμης.

Στην απόφασή του παραθέτει κατάλογο με πλατείες στις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις -χωρίς πορείες- και καθιστικές διαμαρτυρίες. Στη λίστα, συμπεριλαμβάνονται οι πλατεία Εσέντρα (κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό), η πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και η πλατεία του Λαού (Piazza del Popolo).

Το μέτωπο των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, εμφανίστηκε διχασμένο: τα συνδικάτα Cisl και Cgil θεωρούν ότι η όποια πρωτοβουλία με στόχο να προστατεύονται οι πολίτες από την βία δεν πρέπει να θίγει και να περιορίζει το δικαίωμα στις ελεύθερες διαδηλώσεις.

Η συνδικαλιστική οργάνωση Uil, διά στόματος του γραμματέα της, Λουίτζι Αντζελέτι, εκτιμά, αντιθέτως, ότι «η απόφαση του δημάρχου δεν περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και τις διαδηλώσεις, διότι οι πορείες μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα στην δημόσια τάξη».

Την Παρασκευή έπειτα από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, το συνδικάτο Fiom (που ανήκει στο Cgil), και στο οποίο είναι εγγεγραμμένο μεγάλο μέρος των εργατών των ιταλικών βιομηχανιών, δέχθηκε να πραγματοποιήσει «στατική διαδήλωση» στην πλατεία του Λαού.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποτελείται από εργάτες των βιομηχανιών Fiat και Fincantieri, που υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους.

Όπως τονίζουν παρατηρητές, υπάρχει η πιθανότητα και μετά την λήξη της προσωρινής περιόδου ισχύος της απόφασης, την 18η Νοεμβρίου, να δοθεί κάποια μορφή παράτασης με μερικές αλλαγές και τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook