Νέα συνάντηση θα έχουν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Παρασκευής. Επί τάπητος θα βρεθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, που επικαλείται το Reutes, υπάρχει κατ\’ αρχήν συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 100 δισ. ευρώ.

Οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως την Τετάρτη, ημέρα πραγματοποίησης της δεύτερης Συνόδου Κορυφής, έπειτα από αυτήν της Κυριακής.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε το Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ συζήτησαν για την ανακεφαλαίοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το ελληνικό κούρεμα και όποιες άλλες συνέπειες από την οικονομική κρίση.

Εκεί, καθώς φαίνεται, επετεύχθη και η κατ\’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 100 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώνουν διαφορετικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα χρησιμοποιηθεί για τη «θωράκιση» των τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και θα δεχτούν τις μεγαλύτερες συνέπειες του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, σενάρια που διακινούνται κυρίως από βρετανικά μέσα ενημέρωσης, θέλουν την Ευρώπη να εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF με επενδυτικά κεφάλαια από χώρες της Ασίας και του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Στο επίκεντρο αυτών των σεναρίων βρίσκεται η ιδέα της προσέλκυσης κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη ή το Κατάρ, που ήδη επενδύουν σε ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, όπως η UBS και η Barclays.

Τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει το EFSF κρίνονται ανεπαρκή για να καλύψουν ενδεχόμενες δανειακές ανάγκες χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Πάντως, η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, Νεμάτ Σαφίκ, διαψεύδει προς το παρόν τα εν λόγω σενάρια, τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν επιδιώκει τη συνδρομή των εξαγωγέων πετρελαίου αραβικών χωρών του Κόλπου, για να ενισχύσει τα κεφάλαιά του, αλλά και προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες από τις αναδυόμενες οικονομίες, φοβούμενες ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να τις αποσταθεροποιήσει, πρότειναν τη μεγαλύτερη συνδρομή τους στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της απειλής απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία συμφώνησαν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές του G20.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετες τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, που ζήτησαν να εγκαταλειφθεί η ιδέα επί του παρόντος.

Ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ αναζητεί την ενίσχυση των κεφαλαίων του από τις αραβικές χώρες του Κόλπου, η Σαφίκ, η οποία βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι, όπου συναντώνται υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από την περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όχι, επί του παρόντος, δεν είναι στόχος μας».

Η κυρία Σαφίκ είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην ευρωζώνη στις χώρες του Κόλπου είναι μικρές μέχρι στιγμής, καθώς είναι «πολύ περιορισμένη» η έκθεσή τους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook