Πρόοδο στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπίστωσαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί σε ξεχωριστές τους δηλώσεις, με την Γερμανίδα καγκελάριο να εκτιμά πως η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα».

Ενώ οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η καγκελάριος αναγνώρισε πως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, υπογραμμίζοντας πως Γερμανία και Γαλλία «έχουν κεντρικό ρόλο» σε αυτές.

«Οι αποφάσεις πρέπει να προετοιμαστούν με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν πρόοδο ώστε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη».

«Η λύση θα επιτευχθεί τη Τετάρτη» ανέφερε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε παρόμοιους τόνους ήταν και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί λίγες ώρες αργότερα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες, απάντησε «ναι, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ», τονίζοντας και από την πλευρά του πως «έχει γίνει πρόοδος».

Μέχρι την Τετάρτη, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, «πρέπει να έχει βρεθεί μία δομική, φιλόδοξη, οριστική λύση, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Oι δύο ηγέτες έκαναν τις δηλώσεις αυτές μετά τις μαραθώνιες συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, για δεύτερη ημέρα το Σάββατο, εν όψει της Συνόδου.

Ενδεικτική του πυρετώδους ρυθμού των διαβουλεύσεων ήταν η συνάντηση που είχαν κανονίσει Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο το βράδυ του Σαββάτου σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.