Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να ζητήσουν από τις τράπεζες να αναλάβουν σημαντικές απομειώσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, οι οποίες θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως 60%, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Ένας αριθμός κρατών, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, έχουν υιοθετήσει ένα haircut 60%. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας οι τράπεζες της οποίας έχουν σημαντική έκθεση στην Ελλάδα, έχουν υποδείξει ότι θα δεχτούν ένα haircut κοντά στο 40%. Γίνεται λόγος για συμβιβασμό στο 50% περίπου, αλλά δεν έχει ακόμα υπάρξει κάποια απόφαση" δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας της Τρόικας για την Ελλάδα αναφέρει ότι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να δεχτούν κούρεμα 60% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, ώστε το χρέος της χώρας να υποχωρήσει στο επίπεδο του 110% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Dow Jones, αν το κούρεμα μείνει στο 21%, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 143 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2020.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η απόφαση για το μέγεθος του κουρέματος ενδεχομένως να ληφθεί την Τετάρτη, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι το ελάχιστο κούρεμα που θα μπορούσε να ζητηθεί από τους πιστωτές να αναλάβουν είναι μεταξύ 40% και 45%.

Μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται πλέον είναι η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων για νέο χρέος με ακόμα μεγαλύτερη λήξη και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια, σε σύγκριση με τα όσα σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο των προτάσεων του Ιουλίου.

Μεταξύ των ιδεών που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής και να κοπούν τα επιτόκια στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ. Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν μέχρι σήμερα δανείσει στην Ελλάδα 48 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πακέτο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται παράλληλα ότι έχει αγοράσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων. Κατέχει επίσης ελληνικό χρέος αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση για δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, με κίνδυνο να πυροδοτηθεί «credit event», αν οι τράπεζες αρνηθούν να αποδεχθούν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Telegraph, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη της ευρωζώνης, με την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέστειλαν τελεσίγραφο το Σαββατοκύριακο στις τράπεζες, έπειτα από την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, που υπογραμμίζει ότι υπό το δυσμενές σενάριο, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 450 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει ακόμα και τα συνολικά κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των 440 δισ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο Vittorio Grilli, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ταξίδεψε το Σάββατο στη Ρώμη για να παρουσιάσει το πρόγραμμα, που προβλέπει αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), το οποίο ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

«Το μόνο εθελοντικό στοιχεία για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα haircut 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με credit event ή χρεοκοπία» φέρεται να δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών, ενώ έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπεια μια χρηματοοικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτήν του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, παρατηρεί η Τelegraph.

protothema.gr