Σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικονομίας, που δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου, αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το πρώτο μέτρο που θα ανακοινώσει ο Μπ.Ομπάμα τη Δευτέρα θα αφορά τον πρόσθετο δανεισμό ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν αποκτήσει με ενυπόθηκα δάνεια και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η πρόταση για τα στεγαστικά δάνεια θα ανακοινωθεί συμβολικά από τη Νεβάδα, όπου η αγορά κατοικίας έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα.

Στο Ντένβερ, όπου θα βρίσκεται την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει μια πρωτοβουλία που θα αφορά τα φοιτητικά δάνεια.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε πραγματικά να επιτεθούμε στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η τολμηρή, διακομματική δράση στο Κογκρέσο» είπε ο διευθυντής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ στους New York Times.

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να πιέζει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να θέσουν τη χώρα υπεράνω του κόμματος και να εγκρίνουν το νόμο για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, αλλά πιστεύει πως δεν μπορεί να περιμένει, κι έτσι θα αναλάβει δράση όπου δεν το κάνουν» πρόσθεσε ο Πφάιφερ.

Η κίνηση του Μπ.Ομπάμα έρχεται ως απάντηση στην ισχυρή αντίσταση που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε ό,τι αφορά το πακέτο ενίσχυσης της απασχόλησης, ύψους 447 δισ. δολαρίων.

Πρόσφατα, οι 47 Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, μαζί με δύο Δημοκρατικούς και έναν ανεξάρτητο γερουσιαστή μπλόκαραν το νομοσχέδιο, απορρίπτοντας τη ρύθμιση ύψους 35 δισ. δολαρίων που προέβλεπε αύξηση της φορολόγησης των εκατομμυριούχων για να δημιουργηθούν ή να προστατευθούν 400.000 θέσεις εργασίας για δασκάλους, πυροσβέστες, αστυνομικούς και άλλους εργαζομένους σε υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών.

Στην ίδια συνεδρίαση της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί μπλόκαραν την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ακυρώσουν ένα φόρο παρακράτησης 3% στις επιχειρήσεις που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονεκτική θέση εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, το κεντρικό θέμα των οποίων φαίνεται σίγουρο πως θα είναι η οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αδυναμία τους να βρουν διακομματική λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πριν την προσφυγή στις κάλπες, το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook