Την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους, εξετάζουν οι χώρες της ευρωζώνης όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης, το ενδεχόμενο μιας «ήπιας εισαγωγής» της Ιταλίας σε μια μορφή Μηχανισμού Διάσωσης. Χαρακτηριστικά πηγές της Κομισιόν φέρονται να δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα σχέδιο στήριξης για την Ιταλία»!

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας μετά το γαλλογερμανικό «τελεσίγραφο» προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνιο για την άμεση υιοθέτηση μέτρων με στόχο τη μείωση του δυσθεώρητου χρέους της χώρας (πάνω από το 120% επί του ΑΕΠ της) και την προώθηση της ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη σύμμαχο του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση «Λέγκα του Βορρά» να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγές στο ισχύον σύστημα συνταξιοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις καθώς το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην Ιταλία, υπό το φόβο ότι η υπερχρεωμένη και με αναιμική οικονομική ανάπτυξη χώρα συνιστά απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη και ζήτησαν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook