Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρεται με επίσημο ανακοινωθέν του, στις γαλλογερμανικές πιέσεις με αίτημα την άμεση έγκριση περαιτέρω οικονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, από την Ιταλία. «Κανένας, στο εσωτερικό της Ένωσης, δεν μπορεί να βαπτισθεί επίτροπος και να μιλά εξ ονόματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών λαών. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στους εταίρους», τονίζει ο Καβαλιέρε.

Σε ότι αφορά, δε, τη συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο, στην γραπτή του παρέμβαση, προσθέτει: «Κάνουμε κάποια μικρά βήματα προόδου προς μια κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, πρέπει, όμως, να δουλέψουμε ακόμη πολύ. Η Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ έχει την σχετική επίγνωση και η προσπάθειά της, θα μπορεί να βασισθεί στην ειλικρινή μας συνεργασία».

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η Ιταλία έπραξε και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει όλα όσα είναι προς συμφέρον της Ιταλίας και της Ευρώπης, όλα όσα ανταποκρίνονται στην αίσθηση κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, στο ανακοινωθέν του, τονίζει ότι «ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του χρέους μας, το έλλειμμά μας είναι πιο περιορισμένο από εκείνο των εταίρων μας, θα πετύχουμε τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013. Κανένας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, από αυτή την εξαιρετική χώρα που συμμετείχε στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και που θεωρεί πολύτιμη την διακρατική συνεργασία, τουλάχιστον, όσο και την υπερήφανη ανεξαρτησία της».

Χωρίς αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο

Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κύριο θέμα συζήτησης, ήταν η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, με το οποίο ο «Καβαλιέρε» θα ήθελε να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών για άμεσες μεταρρυθμίσεις. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να δειπνήσει με τον Μπόσι και τον υπουργό οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εξέταση μιας βιώσιμης, νέας δέσμης μέτρων, που εκτός από το συνταξιοδοτικό, φέρεται να περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενδεχόμενη ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών χρεών και δημιουργία παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων, που θα προβλέπει, σε αντάλλαγμα, μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.

Μέχρι αύριο (Τρίτη) το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να έχει συγκληθεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Όπως τονίζουν οι σχολιαστές, αν δεν εξασφαλισθεί η συναίνεση της Λέγκα, δεν αποκλείεται, τελικώς, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, να αναγκασθεί να υποβάλλει παραίτηση.