«Κούρεμα» σε όλα τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά, αξίας 205 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία λήγουν όχι μόνο έως το 2020 (όπως προέβλεπε το «πακέτο» της 21ης Ιουλίου) αλλά και έως το 2035 (!) συζητά σήμερα το συμβούλιο Εurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως σημειώνει το protothema.gr, ο κ. Βενιζέλος που παρέμεινε στην βελγική πρωτεύουσα και μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, ενημέρωσε σχετικά τους Ελληνες τραπεζίτες με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Δευτέρας.

Ως προς το τελικό ύψος του «κουρέματος» όλα είναι ανοιχτά. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, αν και τόνισε πως λειτουργεί και συναποφασίζει ως μέλος της Ευρωζώνης υπονοώντας πως τα πραγματικά περιθώρια ελιγμών είναι ουσιαστικά περιορισμένα.

Με βάση τα σενάρια που τους παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, οι τραπεζίτες κάνουν και τα δικά τους σχέδια, καθώς με ένα «βαθύ κούρεμα» π.χ. 40%-60% στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα υποχρεωθεί σε ανακεφαλαιοποίηση.

Αν επιλεγεί τελικώς ένα «κούρεμα» της τάξεως του 50%, όπως φαίνεται πλέον πως συζητά και η Γαλλία που είχε ως προχθές μεγάλες αντιρρήσεις, απαιτείται επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περίπου 108 δισ. ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκασθούν να προσφύγουν σε κρατικές ενισχύσεις και σε κρατικοποίηση, καθώς θα δώσουν, σε αντάλλαγμα, κοινές μετοχές. Στην περίπτωση της Ελλάδος βεβαίως όπου το κράτος έχει οικονομικά καταρρεύσει, τα χρήματα θα προέλθουν από τον Μηχανισμό Στήριξης και άρα οι τράπεζες απειλούνται με … «τροϊκανοποίηση».

Η κυβέρνηση επιδιώκει πάντως να ισχύσουν ως έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που εξαιρούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα», διαφορετικά θα απαιτηθεί και νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα και οι ασφαλισμένοι φοβούνται νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι επιπτώσεις που θα έχει το κούρεμα του ελληνικού χρέους στα Ταμεία είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες αφού, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι ΟΚΑ κατέχουν 26,7 δισ. (26.760.150.116 ευρώ) και είναι τοποθετημένα άμεσα είτε έμμεσα, σε ομόλογα μετοχές και καταθέσεις Οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 13 δις ευρώ σε ενδεχόμενο κούρεμα 50%. 

Έτσι, αν δεν εξαιρεθούν και δεν ενισχυθούν τα Ταμεία, δεν θα μπορούν να καταβάλλουν ομαλά τις συντάξεις. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ρευστότητα των Ταμείων δεν στηρίζεται τόσο στη ρευστοποίηση των ομολόγων που έχουν στα αποθεματικά τους αλλά αυτά συνήθως ανακυκλώνονται. Ως εκ τούτου μπορεί το πρόβλημα να ξεπεραστεί με πρόσθετη στήριξη των Ασφαλιστικών φορέων, με κεφάλαια από την Τρόικα.

Στην πραγματικότητα, το ΙΚΑ για παράδειγμα είχε μέχρι και τον Αύγουστο απορροφήσει το 93% της κρατικής χρηματοδότησης έχει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 2,2 δισ. ενώ 1,8 δισ. διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά 4 δισ. ευρώ.

Αν στις απώλειες λόγω κουρέματος προστεθεί και η απώλεια εσόδων από ανεργία και ύφεση τότε ο ασφαλιστικός φορέας θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.

Συνολικά τα Ταμεία έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ περί τα 17 δισ. έχουν μεταφερθεί βάση νόμου στην Τράπεζα της Ελλάδας και εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σε ομόλογα μέσω του «Ειδικού Κεφαλαίου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook