Σαφές μήνυμα ότι η Κίνα θα σταθεί αρωγός στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απέστειλε ο Jia Qinglin, πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ως επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ιδιότητα της χώρας του ως μακροπρόθεσμου επενδυτή στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ τόνισε πως η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να προσφέρει διευκόλυνση στις επενδυτικές δραστηριότητες των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας συγχρόνως από την Ε.Ε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των Κινέζων αξιωματούχων, ο Υφυπουργός Εμπορίου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Zhong Shan και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπέγραψαν Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών και της βιομηχανίας. Παράλληλα υπογράφησαν τέσσερις επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Οι συμφωνίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, αφορούν την εταιρεία μαρμάρων Aghia Marina Marble και την Xibang Builiding Stone Development Ltd, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τη Sky Solar και τη Mesogeos S.A. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW, ύψους 33 εκατ. ευρώ, τη Forthnet και τη Huawei Technologies, ύψους 4 εκατ. ευρώ, και τις Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και Τσελεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 850 χιλ. δολαρίων.


Άνοιγμα για επενδύσεις

Στην ομιλία του μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China) κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί στενά με την κινεζική πλευρά για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε τέσσερις τομείς, τη ναυτιλία, το εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Αναλυτικά, ο Jia Qinglin ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία στο ναυτιλιακό τομέα, πεδίο προνομιακής σχέσης των δύο χωρών, με τα ελληνικών συμφερόντων πλοία να μεταφέρουν σήμερα το 60% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας. «Θα ενθαρρύνουμε περισσότερα κινεζικά φορτηγά πλοία να πλέουν στα ελληνικά λιμάνια και θα ζητήσουμε από τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στα έργα οικοδόμησης των ελληνικών λιμένων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση προς τους έλληνες εφοπλιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά προς τα ελληνικά λιμάνια εκτιμάται πως συνδέεται άμεσα με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με τη Cosco να έχει επισήμως διατυπώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία για την πώληση του 23,1% του ΟΛΠ που παραχωρείται στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποίησης. χθες, άλλωστε, υπήρξε και επίσκεψη του Κινέζου υφυπουργού Εμπορίου στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής ζήτησε επίσης την ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, με στόχο να διπλασιαστεί ο συνολικός όγκος εισαγωγών και εξαγωγών σε 8 δισ. δολάρια εντός της επόμενης πενταετίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ελληνικά μάρμαρα και στο ελαιόλαδο, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Κίνα. Ακόμη, προέτρεψε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στον τουρισμό, σημειώνοντας πως η επαναλειτουργία της γραμμής Αθήνα-Πεκίνο από την Air China αποτελεί ευκαιρία προς αξιοποίηση και για τις δύο πλευρές.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κομμάτι της ενέργειας, αγορά όπου η Κίνα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κυρίαρχους παίκτες. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Κεφαλαίου», η Κίνα εμφανίστηκε θορυβημένη έπειτα από την πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσει το πρόγραμμα «Ήλιος» με στόχο την αξιοποίηση ελληνικών πηγών ενέργειας.

Επιχειρηματικές επαφές

Σήμερα τη σκυτάλη των συναντήσεων λαμβάνουν τα στελέχη των 40 επιχειρήσεων που μετέχουν της κινεζικής αποστολής, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE Corporation οι αυτοκινητοβιομηχανίες Shanghai General Motors Corporation και Dongfeng Motor Co., η CSR Nanjing Puzhen Co. Ltd (σιδηροδρομικό υλικό), η Dongguan STD M&E Technology Co. Ltd (κατασκευή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων), η Yunnan Rong Tao Trading Co. Ltd (εταιρεία εμπορίας σιδήρου και αλουμίνιου), οι εταιρείες διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων Yangzhou Crown Real Estate Development Co. Ltd και Quian Tang Chao City Developing Co. Ltd, η τσιμεντοβιομηχανία Chongqing Fufeng Cement κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook