Δεν θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο λόγω του «κουρέματος» του χρέους, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα», καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε:

«Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν τα ομόλογα των ταμείων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν μόνοι τους να βρούν λύση».

Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι θα υπάρξει κρατική στήριξη, ενώ υπογράμμισε ότι πιθανότατα θα
χρειαστεί να ρευστοποιηθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων.

H περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υπολογίζεται σε 22 με 24 δισ. ευρώ. Αν το «κούρεμα» είναι 50% τότε η περιουσία τους μειώνεται στα 11-12 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Tο ΙΚΑ έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ.

Μεγάλα ποσά έχουν ακόμα το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αντιθέτως, μικρότερα ποσά, περίπου 88 εκατ. ευρώ, έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).

Το α΄φετινό εξάμηνο η περιουσία των Ταμείων υπολογίζεται σε 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22 είναι σε ελληνικά ομόλογα.

Μεγάλες απώλειες έχουν και από τις επενδύσεις τους σε μετοχές. Συνολικά, έχουν σε μετοχές -κυρίως τραπεζικές- περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι ένα νέο «ψαλίδι» σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής μίας ακόμα έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση των ασφαλισιτκών εισφορών, μάλλον θα μείνει στο συρτάρι, καθώς ήδη οι εισφορές στη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και η τρόικα θεωρεί ότι πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.