Δέκα τομείς που απαιτούν άμεση στήριξη εντόπισε η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και ξεκινά σήμερα στην Αθήνα επαφές με υπουργούς και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο.

Από εξωνυχιστικό έλεγχο πέρασαν τις προηγούμενες εβδομάδες οι υπηρεσίες του δημοσίου προκειμένου να καταγραφούν οι τομείς που χρήζουν άμεσης «τεχνικής βοήθειας» από την Ομάδα Δράσης που τελεί υπό την εποπτεία του Χοσέ Εμανουέλ Μπαρόζο. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα φανούν σε έκθεση που τώρα οριστικοποιείται.

Στόχος είναι άμεσα να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια σε δέκα τουλάχιστο πεδία: φορολογικά έσοδα, έλεγχος δαπανών ΔΕΚΟ, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικά ταμεία, σύστημα υγείας, κλειστά επαγγέλματα, ηλεκτρονικά συστήματα, απορρίμματα, τόνωση του ανταγωνισμού και στο αναπτυξιακό πακέτο.

Ο ρόλος της ομάδας δράσης είναι προς το παρόν παράλληλος με αυτόν των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα. Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για το νέο πακέτο είναι σαφές ότι το δάνειο θα συνοδευθεί από πολύ πιο αυστηρή εποπτεία την οποία ζητά κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Παρά την χθεσινή διάψευση από την Κομισιόν ότι η χώρα θα τεθεί υπό κηδεμονία είναι σαφές ότι συζητείται η μέθοδος μονιμότερης παρουσίας της τρόικας σε κάθε υπουργείο ή φορέα αιχμής, χωρίς να είναι σαφές ακόμη αν θα γίνει από την ίδια την Ομάδα Δράσης ή από τεχνοκράτες της Επιτροπής οι οποίοι όμως θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους με τον κο Ράχενμπαχ ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει μηχανισμό στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να προχωρήσουν ταχύτατα μεταρρυθμίσεις σε κομβικούς τομείς όπου ο έλεγχος τρόικας και ομάδας δράσης δείχνει ότι οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες και η κρατική μηχανή αδυνατεί να τα βγάλει πέρα:

  • * Φορολογικά έσοδα. Ασκείται κριτική από τα κοινοτικά στελέχη για τις καθυστερήσεις του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου αλλά και των υφισταμένων του στην ολοκλήρωση του νέου φορολογικού πλαισίου, στην αναδόμηση των εφοριών, αλλά και στην αποστολή των εκκαθαριστικών.
  • * Η νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμών οφειλών στα 6,5 δισ. ευρώ και τα ελλείμματα ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημοσίου θεωρούνται πολύ μεγάλη πληγή. Προτείνεται η απευθείας εποπτεία μεγάλων φορέων, των αρμόδιων υπουργείων με πρώτο το υπουργείο Μεταφορών αλλά και των υπηρεσιών στο ΓΛΚ.
  • * Έντονη είναι η απογοήτευση στο πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων. Στην Περίπτωση του Ταμείου Αξιοποίησης η παρουσία στελεχών της τρόικας είναι ήδη εκεί. Ο χρόνος για φέτος περιορίζεται από 5 δις ευρώ σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ και η προσοχή στρέφεται στην προετοιμασία διαγωνισμών και πακέτων ακινήτων.
  • * Μεγάλη ανησυχία εκφράστηκε στον αρμόδιο υπουργό Γ. Κουτρουμάνη για να οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά υπό το φως του «κουρέματος». Εξετάζεται τρόπος περιορισμού των επιχορηγήσεων προς τα ελλειμματικά ταμεία που έχουν ξεφύγει των στόχων.
  • * Στο σύστημα Υγείας εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες ο Α. Λοβέρδος πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για την ενοποίηση του συστήματος υγείας, και για την διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων όπου συσσωρεύονται νέες οφειλές.
  • * Μεγάλη είναι η δυστοκία στα κλειστά επαγγέλματα. Ζητείται επιτάχυνση από το υπουργό Δικαιοσύνης μ. Παπαϊωάννου για κατάργηση περιορισμών στις αμοιβές σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θέλουν στους μηχανικούς.
  • * Η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα. Οι καθυστερήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών είναι τεράστιες σύμφωνα με τους επιτηρητές και σχεδιάζεται λύση στην επιτάχυνση διαγωνισμών και έργων.
  • * Στο υπουργείο Περιβάλλοντος φλέγον θέμα θεωρείται αυτό των απορριμμάτων.
  • * Το ζήτημα του ανταγωνισμού αλλά και της επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ θεωρείται ότι θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την Ανάπτυξη. Στον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη αποδίδονται οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της «φιλικής επιχειρηματικά» Ελλάδας, της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων δομών για να πέσουν οι τιμές αλλά και η καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook