Ισχυρές προοπτικές στην αχανή αγορά της Κίνας διαμορφώνονται για το ελληνικό ελαιόλαδο, σύμφωνα με σχετική έρευνα αγοράς του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με την έρευνα τα μερίδια που κατέχει το ελληνικό προϊόν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να διευρυνθούν. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πρεσβείας μας στην πρωτεύουσα της Κίνας, το ελληνικό ελαιόλαδο ως συστατικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής μπορεί ν’ αναδειχθεί ως μια υγιεινή, καθημερινή «πολυτέλεια» για ένα μεγάλο κομμάτι Κινέζων, αλλά δεν μπορεί ν’ αποτελέσει καθημερινή διατροφική συνήθεια για την πλειονότητα, λόγω της υψηλής τιμής του.
Συγκεκριμένα όπως αναγράφεται στην έκθεση: \” Η αγορά ελαιολάδου αποτελεί μόλις το 1% της αγοράς βρώσιμων φυτικών ελαίων που υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στους 42 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση ελαιολάδου γίνεται σε αστικές περιοχές και ιδιαίτερα σε πόλεις με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα και ισχυρή παρουσία εκπατρισμένων, ενώ η αναλογούσα κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόλις 10 γραμμάρια.
Να σημειωθεί πως το 2009 στην Κίνα εισήχθησαν 10 εκατομμύρια  τόνοι φυτικών ελαίων εκ των οποίων μόλις οι 13.000 τόνοι ήταν ελαιόλαδο με τιμή 3,94 δολάρια /κιλό και οι υπόλοιποι κυρίως φοινικέλαιο , σογιέλαιο , κραμβέλαιο κ.α. με τιμές απο 0,60-0,80 δολάρια/κιλό.
Σε ότι αφορά στις χώρες εισαγωγείς παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα το 2009,πρώτη έρχεται η Ισπανία με το 48% του μεριδίου της αγοράς και ακολουθούν η Ιταλία με το 29%, η Αυστραλία με 7% , και η Ελλάδα με 5% (

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση για την υπάρχουσα κατάσταση και τις προοπτικές για το ελαιόλαδο στην αγορά της Κίνας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook