Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κρούουν δύο νέες εκθέσεις που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, οι οποίες αναφέρουν ότι η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει, έως το 2030, το επονομαζόμενο «όριο ασφαλείας» των δύο βαθμών Κελσίου. 

«Εκτεταμένες περιοχές στην Ευρασία, τη Βόρεια Αφρική και τον Καναδά μπορούν, δυνητικά, να βιώσουν μέσες τιμές θερμοκρασίας σε διάστημα πενταετίας που υπερβαίνουν το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, έως το 2030, χρονικό ορόσημο το οποίο δεν είναι και τόσο μακρινό», σημειώνεται σε έκθεση ακαδημαϊκών από τα βρετανικά Πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και της Οξφόρδης, επιστημόνων στο Hadley Center του βρετανικού Met Office και ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Βικτόρια, στο Ουέλινγκτον, στη Ν. Ζηλανδία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας επιφάνειας της Γης θα βιώσει, έως το 2060, μέσες τιμές θερμοκρασίας σε διάστημα πενταετίας που θα υπερβαίνουν άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής. Αν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η υπέρβαση του ορίου των 2 βαθμών μπορεί να καθυστερήσει για πολλές δεκαετίες, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Στη δεύτερη έκθεση, που αποτυπώνει τα συμπεράσματα έρευνας από ακαδημαϊκούς του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής Επιστήμης της Ζυρίχης, του Ινστιτούτου Ερευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ και του Hadley Center του βρετανικού Met Office, υποστηρίζεται ότι για την επίτευξη των στόχων περιορισμού των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 8,5%, το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook