Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων, το «καμάρι» της Boeing, το περίφημο Dreamliner, απογειώθηκε για το παρθενικό του ταξίδι από το Τόκιο με προορισμό το Χονγκ Κονγκ με τα χρώματα της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας ΑΝΑ.

Στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας το Dreamliner θα μπει από τον προσεχή Νοέμβριο.

Το Dreamliner 787 είναι το πρώτο αεροσκάφος με άτρακτο από σύνθετα πολυμερή υλικά, αντί από αλουμίνιο. Έχει 52% μεγαλύτερη εμβέλεια από το Boeing 767, το αεροπλάνο που προορίζεται να αντικαταστήσει, ενώ χάρη στο μειωμένο βάρος του καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα για την ίδια διαδρομή.

Με χωρητικότητα που φτάνει μόλις τους 290 επιβάτες, το νέο μοντέλο της Boeing είναι πολύ μικρότερο από το Boeing 747 ή το Airbus A380. Προορίζεται όμως για απευθείας δρομολόγια σε προορισμούς μικρής ζήτησης, τα οποία είναι ασύμφορα για τις αεροπορικές εταιρείες και συνήθως πραγματοποιούνται με ανταποκρίσεις.

Εκτός του ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί συμφέρον για τις αεροπορικές εταιρείες, το Dreamliner αναμένεται να κάνει το ταξίδι πιο άνετο για τους επιβάτες. Ο αέρας της καμπίνας δεν θα είναι τόσο ξηρός όσο στα σημερινά αεροπλάνα, ενώ τα παράθυρα είναι μεγαλύτερα και μπορούν να σκοτεινιάζουν αυτόματα.

Μέχρι σήμερα η Boeing έχει δεχθεί 821 παραγγελίες για 200 εκατομμύρια δολάρια έκαστη. Από το 2013, η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει δέκα 787 Dreamliner το μήνα.

Ο αριθμός των παραγγελιών και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων θα κρίνουν τελικά αν το νέο μοντέλο να αποδειχθεί κερδοφόρο για τη Boeing.