Μάχη με το χρόνο θα δώσουν από εδώ και στις εξής οι Έλληνες τραπεζίτες, προκειμένου να καλύψουν τα κεφάλαια που χάνουν μετά το haircut 50% των ελληνικών ομόλογων που αποφάσισε η συνοδός κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ζημίες που θα χρειαστούν να καλύψουν από τη συνολική απομειωση του ελληνικού χρέους ανέρχεται στα περίπου 18 δισ. ευρώ (στη συνέχεια όμως εκτιμάται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα τους ζητήσει να βάλουν επιπλέον 6 έως
10 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των ελέγχων της BlackRock).

Από τα νέα κεφάλαια των 18 δισ. ευρώ πρέπει, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, να αφαιρεθούν τα 6,1 δισ. ευρώ από το αρχικό PSI (την συμφωνία της 21ης Ιουλίου), καθώς ήδη ενέγραψαν στα αποτελέσματα εξαμήνου ζημίες από το haircut 21% το πόσο αυτό. Άρα τώρα με τη νέα συμφωνία θα πρέπει να καλύψουν επιπλέον ζημίες πέριξ των 12 δισ ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να βρεθούν τα αργότερο έως τον Ιούνιο του 2012 και τα επόμενα βήματα είναι τα εξής :

– οι τράπεζες θα προχωρήσουν είτε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είτε σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων είτε θα συνδυάσουν και τα δυο μαζί

– εάν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά τότε θα προσφύγουν στο κράτος δηλαδή στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο μετά την απόφαση της συνόδου Κορυφής θα ενισχυθεί με 30 δισ. ευρω χρήμα.

Το κράτος με την υπάρχουσα νομοθεσία θα πρέπει να εκδώσει κοινές μετοχές για να ενισχύσει τις τράπεζες με ρευστό. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ψηφίσει τέτοιο νόμο. Εκτός εάν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όσες τράπεζες προσφύγουν στο κράτος για να ενδυναμώσουν τα κεφάλαιά τους να εκδώσουν υποχρεωτικά προνομιούχες μετοχές.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ήδη υπάρχει πίεση από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες
να περάσει σε όλες τις χώρες της ευρωζωνης αυτή η ρύθμιση. Σε αυτήν την περίπτωση το κοινοτικό δίκαιο θα υπερισχύσει του Εθνικού. Αποτέλεσμα θα είναι και στην Ελλάδα να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές.

– Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του πρώτου PSI το haircut για ορισμένες τράπεζες δεν ήταν 21%, αλλά 14% με 15%. Έτσι και τώρα οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα.

Αναλυτικά:

– Η Εθνική θα χρειαστεί 3,5 δισ ευρώ. Εκτιμάται ότι το πόσο μπορεί να καλυφθεί από την πώληση της Finasbank. Βέβαια πολλοί πιστεύουν ότι εάν πουληθεί η τουρκικη τράπεζα, τότε η ΑΤΕ θα χάσει τη μοναδική πηγή
κερδοφορίας που μπορεί να έχει τα επόμενα χρόνια.

– Η νέα τράπεζα AlphaEurobank θα χρειαστεί πέριξ των 2,7 δισ ευρώ. Πρώτος στόχος της νέας διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί νομικά η συγχώνευση των δύο τραπεζών και στη συνέχεια οι μέτοχοι δηλαδή οι οικογένειες Λάτση και
Κωστοπουλου από κοινού με το fund του Κατάρ θα ανακοινώσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, ο στόχος των νέων κεφαλαίων με την αύξηση και το ομολογιακό που ήδη έχει ανακοινωθεί στα 1,75 δισ. ευρώ και θα αποκτηθεί από το Paramount του Κατάρ δεν είναι επαρκή. Το πιθανότερο είναι ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια από το Κατάρ.

– Η Πειραιώς θα χρειαστεί περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Σάλλα θα προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των μεγαλομετόχων να αυξήσουν σημαντικά τη θέση τους με ρευστά διαθέσιμα. Αρχικά προσανατολίζεται να πωλήσει τη θυγατρική της στην Αίγυπτο και να εκδώσει ομολογιακό ύψους 250 εκατ. ευρώ.

– Η ΑΤΕ θα χρειαστεί 1,8 δισ. ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1,5 δισ. ευρώ.

Από τις κυπριακές τράπεζες, η Κύπρου θα χρειαστεί 500 εκατ. ευρώ και η Marfin 600 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook