Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης, μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην σύνοδο κορυφής για το Ελληνικό χρέος και γενικότερα για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων κ.Μιχάλης Μαρακάκης, όσο και ο οικονομικός διευθυντής της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μαστοράκης, μιλώντας στο Flashnews.gr , χαρακτήρισαν ως τεράστιο το ποσό των περίπου 100 δις ευρώ που αφορά στο «κούρεμα» του χρέους. Έκαναν λόγο για μια «ανάσα» στην περιπέτεια που βιώνει η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια και για μια ευκαιρία της Ελλάδας να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, αρκεί – όπως είπαν – να εφαρμοστούν αυτά που έχουν αποφασιστεί.

Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει το «κούρεμα» στις τράπεζες της Κρήτης, αυτές θα είναι από ανύπαρκτες για την Τράπεζα Χανίων η οποία δεν έχει ομόλογα του δημοσίου, έως μηδενικές για την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία έχει ελάχιστα ομόλογα που δεν επηρεάζουν τα κεφάλαιά της.

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

\"\"Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ.Μιχάλης Μαρακάκης, κληθείς από το Flashnews.gr να σχολιάσει την απόφαση της συνόδου ήταν κατηγορηματικός :

\”Θεωρώ ότι πάρθηκε μια σημαντική απόφαση η οποία μείωσε το χρέος των Ελλήνων άμεσα κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν για την Ελλάδα. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια μείωση χρέους. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την χώρα μου, αν υλοποιηθεί.

Επίσης σημαντικό είναι και η ενίσχυση του Ταμείου Σταθεροποίησης που θα αποτρέψει τις αγορές στο να δημιουργούν προβλήματα στην Ευρωζώνη.

Βεβαίως υπάρχουν και κάποια αρνητικά θέματα, όχι για την χώρα, αλλά ιδιαίτερα για τις τράπεζες που είχαν ομόλογα. Αυτές , τόσο καιρό κερδοσκοπούσαν με τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και τώρα καλούνται να πληρώσουν. Μέσα σε αυτές τις τράπεζες είναι και κάποιες ελληνικές τράπεζες, εκτός από την τράπεζα Χανίων. Αυτές λοιπόν θα πληρώσουν την συμμετοχή τους στα ομόλογα κατά αυτό που τους αναλογεί.

Πιστεύω ότι και ο ελληνικός λαός θα καταλάβει την θετική σημασία της απόφασης, αλλά δεν τον αφήνουν τα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα\”.

Flashnews : Γιατί αναρωτηθήκατε, αν υλοποιηθεί ;

\”Θεωρώ ότι είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να την σεβαστούν όλοι. Επειδή όμως και τον Ιούλιο είχε ληφθεί μια παρόμοια απόφαση που δεν υλοποιήθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι δεν έλυνε το πρόβλημα χρέους της χώρας , έχω ακόμη τις ανησυχίες μου για το αν θα υλοποιηθεί. Όμως θεωρώ ότι πρέπει από δω και πέρα να κουνήσουμε και εμείς τα χέρια μας, όλος ο ελληνικός λαός, να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για να μπούμε σε μιαν αναπτυξιακή πορεία και να σταματήσει η κακοδαιμονία που υπάρχει\”.

Flashnews : Υπάρχουν επιπτώσεις στην Τράπεζα Χανίων;

\”Η Τράπεζα Χανίων είναι η μόνη τράπεζα που δεν έχει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και θα ωφεληθεί καθώς θα αλλάξει το κλίμα και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις τράπεζες τις καταθέσεις τους, βγάζοντάς τις από τα στρώματα και φέρνοντάς τις πίσω από το εξωτερικό.

Μεγάλη βέβαια αλλαγή θα γίνει στο τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο στο Ελληνικό, αλλά στο Ευρωπαικό. Όσες τράπεζες που έχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι αναγκασμένες να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης και σε ότι αφορά στις ελληνικές τράπεζες θα πάρουν περίπου 30 δις ευρώ. Όμως εάν σε δύο χρόνια μια τράπεζα δεν έχει καταφέρει να κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να επιστρέψει τα χρήματα στο Ευρωσύστημα, τότε η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να πουλήσει τις μετοχές για να επιστρέψει τα χρήματα.

Αυτή η διαδικασία ισχυροποιεί το τραπεζικό σύστημα διότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις και εξασφαλίζεται η πιστωτική επάρκεια.

Εκείνο που θέλω να πω είναι πως πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας. Για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και να μπούμε σε ρότα ανάπτυξης, χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα να έχει, εκτός από κεφαλαιακή επάρκεια, και οικονομική ρευστότητα για να τροφοδοτήσει την αγορά στην οποία μέχρι σήμερα έχει κλείσει τις βρύσες\”.

Flashnews : Όμως κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία πως με το κούρεμα δεν σώζεται η Ελλάδα

\”Χρωστούσαμε 366 δις ευρώ και πηγαίνει το χρέος μας στα 266 δις ευρώ. Δεν είναι σημαντική αυτή η μείωση; Εκείνο που λένε οι ειδικοί είναι ότι διαχειρίσιμο είναι ένα χρέος ύψους 120 δις ευρώ. Όμως την διαχείριση του χρέους μέχρι το 2020 θα την έχει η Ευρωζώνη. Εμάς δεν θα μας απασχολεί το δημόσιο χρέος αλλά η διαχείρηση των δημοσιονομικών της χώρας μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα και μπορέσουμε να μπούμε σε μιαν αναπτυξιακή πορεία.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να λυθούν τα προβλήματα η μείωση του χρέους κατά 100 δις είναι πολύ σημαντική.\”

Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

\"\"
Από την πλευρά του ο οικονομικός διευθυντής της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ.Νίκος Μαστοράκης , μιλώντας στο Flashnews.gr, είπε: 

\”Το σημαντικότερο κατά την άποψή μου είναι ότι ελήφθη η απόφαση. Γιατί εάν είχε καθυστερήσει θα ήταν πολύ άσχημο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ευνοικό οικονομικό κλίμα πανευρωπαικά, όπως φαίνεται και από τα χρηματιστήρια.

Όμως πάρα πολύ σημαντικό είναι το ότι ελαφρύνει το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Ακόμη δεν έχει ξακαθαριστεί εάν θα είναι 70 ή 100 δις ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα τρομερό μέγεθος, ένα πολύ σημαντικό μέγεθος και επίσης πάει 30 χρόνια πίσω.

Σε ότι αφορά στην συμφωνία, από αυτά που έχουν γίνει γνωστά, σημαντικό είναι και το ότι αυξάνονται οι χρηματοδοτικοί πόροι του EFSF.

Επίσης θα καλυφθούν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών που θα θιγούν από τις συνέπειες του κουρέματος του 50%, ενώ επιβεβαιώθηκε η εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών καθώς τα ομόλογα θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Φυσικά εννοείται πως δεν τίθεται θέμα για τις καταθέσεις\”.

Flashnews : Υπάρχουν επιπτώσεις για την Παγκρήτια Τράπεζα;

\”Εμείς έχουμε ελάχιστα ομόλογα και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει κανένα θέμα για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας η οποία δεν είχε και δεν έχει ανάγκη κεφαλαίων. Άρα και για τους μετόχους της Παγκρήτιας τράπεζας δεν θα υπάρχει η παραμικρή συνέπεια\”.

Flashnews : Όμως κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία πως με το κούρεμα δεν σώζεται η Ελλάδα

\”Οι προβληματισμοί είναι σωστοί καθώς η λύση του προβλήματος του χρέους , παρά την διαγραφή του 50%, θα εξαρτηθεί από εμάς , δηλαδή να εφαρμοστούν αυτά που έχουν ψηφιστεί. Όμως το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει. Δηλαδή μεταφέραμε τα χρεωλύσια 30 – 35 χρόνια μετά και αυτό δίνει ανακούφιση για να μπορέσουν να μείνουν κεφάλαια και να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στην ελληνική οικονομία με όχι τόσο βίαιους ρυθμούς όπως το προηγούμενο χρονικό διάστημα.”

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook