Θετική είναι όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, η πρώτη αποτίμηση των ξένων ΜΜΕ για τις αποφάσεις των Βρυξελλών για «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους, που μονοπωλούν σήμερα τη διεθνή ειδησεογραφία.

«Οι ηγέτες της ΕE πέτυχαν συμφωνία για την κρίση χρέους της Eυρωζώνης, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει το BBC, που επικεντρώνεται στους τρεις άξονες της απόφασης («κούρεμα» ελληνικών ομολόγων – ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF – ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών). Το βρετανικό δίκτυο χαρακτηρίζει ως «ζωτικής σημασίας» την απόφαση προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της κρίση σε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Επιτέλους η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους» αναφέρει το αμερικανικό CNN, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι να δοθεί λύση τόσο στο ελληνικό πρόβλημα όσο και στην αστάθεια των τραπεζών.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για συμφωνία για δεύτερο πακέτο δανείου για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, το σχέδιο των Ευρωπαίων προβλέπει μείωση του χρέους της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια την ευρωζώνη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, οι τραπεζίτες προσήλθαν στις συνομιλίες αποφασισμένοι «να μην διαπραγματευτούν τίποτα» και χρειάστηκε να τους απειλήσουν με επιβολή μονομερούς απομείωσης χρέους, κάτι που «θα κόστιζε στα κράτη περισσότερα χρήματα και θα κατέστρεφε τις τράπεζες», σύμφωνα με τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγει σε συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας Financial Times (http://www.ft.com) του Λονδίνου, σημειώνοντας πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία με όσους διακρατούν ελληνικό χρέος η οποία προβλέπει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα δεχθούν μείωση 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους».

«Η ΕΕ πέτυχε συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος του πρώτου άρθρου της Wall Street Journal, ενώ ο βρετανικός Guardian αναφέρει πόσο σημαντική είναι η απόφαση των Βρυξελλών για το μέλλον της ευρωζώνης στο άρθρο του με τίτλο «Κρίση στην Ευρωζώνη: συμφωνία για 50% μείωση στο χρέος της Ελλάδας».

«Οι αγορές καταγράφουν μεγάλη άνοδο λόγω της διάσωσης της ευρωζώνης», είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της πρώτης σελίδας της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας The Times (http://www.thetimes.co.uk) του Λονδίνου.

Το γερμανικό Spiegel χαρακτηρίζει τη χθεσινή Σύνοδο ως την «πιο συναρπαστική», εκφράζοντας την «ελπίδα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε θα δώσει τέλος στην εξάπλωση της κρίσης χρέους», ενώ η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ».

Η οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση (http://www.handelsblatt.com) σημειώνει στο πρώτο θέμα της ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής έδωσε ώθηση στον χρηματιστηριακό δείκτη της Φρανκφούρτης DAX, που σημείωνε άνοδο 250 μονάδων πριν από λίγο. Ωστόσο, η εφημερίδα διερωτάται «είναι η ευφορία δικαιολογημένη;».

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, «οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν το χειρότερο με μια συμφωνία ρεαλιστική αλλά μετριοπαθή», εκτιμώντας ότι μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να απέφυγε τον σκόπελο της «μη επίτευξης συμφωνίας», αλλά η «απάντηση» των Ευρωπαίων στην κρίση του κοινού νομίσματος παραμένει ανεπαρκής.

Στην Ιταλία, η La Repubblica τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάστηκαν δέκα ώρες «προκειμένου να τετραγωνίσουν τον κύκλο», ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι η τελική συμφωνία γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μέσω twitter, πριν ακόμα και από την συνέντευξη Τύπου.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa στην ηλεκτρονική της έκδοση (http://www.lastampa.it) κάνει λόγο για «μαραθώνιο μέσα στη νύχτα», τονίζοντας: «συμφωνία στην ΕΕ, τα χρηματιστήρια πετούν», σημειώνοντας επίσης πως δημιουργείται «ασπίδα προστασίας 1 τρισ. ευρώ\”, είναι πια \”ανοικτός ο δρόμος για τις ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών και κάνοντας λόγο περί «εγκωμίων για την Ιταλία».

«Η Ευρώπη συμφωνεί στα βασικά του σχεδίου για την επίλυση της Κρίσης του Ευρώ», τιτλοφορείται το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση (αλλά και στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης) της αμερικάνικης εφημερίδας The New York Times (http://www.nytimes.com).

Ο πορτογαλικός Τύπος αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι η Λισαβόνα θα χρειαστεί να συνεχίσει και να εντείνει το πρόγραμμα λιτότητας. «Η ΕΕ καλεί την Πορτογαλία να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές», τιτλοφορεί το σχετικό θέμα η εφημερίδα Diario de Noticias. «Οι ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης κάλεσαν την Πορτογαλία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα».

«Η Ευρώπη παραμένει πάντα διχασμένη», σημειώνει η εφημερίδα Diario Economico, εκτιμώντας σε κύριο άρθρο της ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε μια. . . «σχεδόν» λύση. «Είναι καιρός να αποφασιστούν δύσκολες και οριστικές λύσεις οι οποίες είναι αναγκαίο να ληφθούν και να εφαρμοστούν. Σε διαφορετική περίπτωση η ασθένεια θα εξαπλωθεί».

«Ναρκοθετημένη από μια έλλειψη φιλοδοξίας, σε ένα κλίμα σύγκρουσης. . . η σύνοδος συμβόλισε για άλλη μια φορά την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την μοίρα της», έγραψε από την πλευρά της η εφημερίδα Publico, κάνοντας λόγο για «διχασμό» και «δισταγμούς» των Ευρωπαίων ηγετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook