Με μια σεμνή τελετή αποχαιρέτησε ο Δήμος Γόρτυνας τον Αντονίνο Ντι Βίτα, που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια την περασμένη Κυριακή, σκορπώντας θλίψη και πένθος όχι μόνο σε οικείους και φίλους, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία της Γόρτυνας, αφού ήταν ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομά του με τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης. Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Γόρτυνα και συγκεκριμένα στο χώρο του Ωδείο και τελέστηκε από καθολικό ιερέα.

Το ύστατο χαίρε στον Ντι Βίτα αναφώνησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο Ιταλός καθηγητής Βιντζένζο Λα Ρόζα, οι αρχαιολόγοι Αθανασία Κάντα, Μαρία Νικολούδη, Αντώνης Βασιλάκης, Μαρία Εγγλέζου, Δέσποινα Βαλλιάνου, ο πρόεδρος του ΔΣ Γόρτυνας Ανδρέας Καραπαναγιώτης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Δαριβιανάκης καθώς και πολλοί φίλοι και γνωστοί του διάσημου καθηγητή.
Στην ανεκτίμητη προσφορά του εκλιπόντος αναφέρθηκε ο Νίκος Σχοιναράκης στον χαιρετισμό του, τονίζοντας πως ο Ντι Βίτα είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την Αρχαία Γόρτυνα.

«Κυρίες και κύριοι, αποχαιρετούμε κι εμείς σήμερα κι αποδίδουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον επίτιμο δημότη μας, εξαίρετο ακαδημαϊκό, αρχαιολόγο, συγγραφέα μα πάνω απ’ όλα εξαιρετικό άνθρωπο, Antonino Di Vita.

Ο Antonino Di Vita ήρθε για πρώτη φορά στην περιοχή μας ως υπότροφος φοιτητής το 1950. Από το 1977 διετέλεσε Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών κι επιλέγοντας τη Γόρτυνα ως χώρο για τις ανασκαφές του, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του μαζί της.

Με τις εργασίες του, έφερε στο φως χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα, στην ανάδειξη της ιστορικής Γόρτυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρα όμως από το έργο του ως επιστήμονας, αγάπησε πολύ τον τόπο μας και φυσικά τους ανθρώπους του. Τον διέκρινε, η ευγένεια, η πραότητα, η καλοσύνη και η απλότητα. Θεωρούσε όλους τους χωριανούς φίλους του αφού και ο ίδιος ένιωθε Γορτύνιος.

Η συμβολή του στην εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, ήταν πολύ σημαντική και η απώλειά του είναι εξίσου μεγάλη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.» ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του επιστήθιου φίλου του, Βιντζένζο Λα Ρόζα. Ο καθηγητής αρχαιολογίας, που μεταξύ άλλων πραγματοποίησε ανασκαφές στην Φαιστό και στην Αγία Τριάδα, αναφέρθηκε στο πλούσιο ανασκαφικό έργο του Ντι Βίτα, στην αγάπη που είχε για τη Γόρτυνα και τους ανθρώπους της.

«Οι πολίτες της Γόρτυνας είχατε καταλάβει τι σήμαινε ο τόπος σας για την ψυχή του, το μυαλό του και την καρδιά του και γι’ αυτό τον κάνατε επίτιμο δημότη και ονοματίσατε κι έναν δρόμο προς τιμή του. Κι αυτός θέλει να σας πει τώρα από τον ουρανό πως δεν θα λείψει ιδεατά από το ετήσιο ραντεβού μαζί σας και πως επίσης ιδεατά η ψυχή του θα μένει στο σπίτι που αποφάσισε να χτίσει εδώ….

Η εκπληκτική ζωντάνια, η μεγάλη ικανότητα, η πέρα από το σύνηθες, δυνατότητά του να κάνει φίλους, η βαθειά ανθρωπιά του καθηγητή Αντονίνο Ντι Βίτα ήταν πράγματα γνωστά για του κατοίκους της περιοχής. Υπήρξε χαρισματικός διευθυντής. Μεγαλόπνευστος. Προκαλούσε ενθουσιασμούς. Ήξερε να είναι απαράμιλλος παραμυθάς, γενναιόδωρος και σοφός. Εγκάρδιος και αβρός. Ακούραστος και ορμητικός. Ικανός να θυμάται αλλά και να ξεχάσει. Έτοιμος να πάρει φωτιά στο άκουσμα μιας επιστημονικής ανακάλυψης, δικής του ή άλλων. Αυτά και άλλα πολλά ήταν ο Νίνο Ντι Βίτα. Κι εμείς δεν θα ξεχάσουμε την μεγαλοψυχία και την επιστήμη του. Αναπαύσου εν ειρήνη Νίνο.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook