Όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες παλεύουν να βρουν μια «κάποια λύση» στο πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ελπίδες για βοήθεια από την Κίνα αυξάνονται.

Ελπίδες που μπορεί να συντριβούν, λένε πολλοί.

Όπως και να έχει η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Associated Press, την Παρασκευή, ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling θα επισκεφθεί την Κίνα για να συνομιλήσει με πιθανούς επενδυτές.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στους 27 της Ευρώπης μια και είναι ο βασικότερος οικονομικός εταίρος τους, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει κίνηση σοβαρής οικονομικής δέσμευσης.

Σε περίπτωση, πάντως, που η Κίνα έκανε το βήμα να ενισχύσει την ευρωπαϊκή πλευρά οικονομικά, ειδικοί υποστηρίζουν πως έτσι, θα κατάφερνε να αποκτήσει μία ηγετική θέση πλάι σε όσες κυβερνήσεις ελέγχουν και διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία. Θέση την οποία πολλοί –διεθνώς- πιέζουν το Πεκίνο να αναλάβει.

Επί του παρόντος, η Κίνα επιμένει στις «απλές» επιχειρηματικές συναλλαγές με την Ευρώπη και στην αποθεματοποίηση εμπορικών πλεονασμάτων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ασφαλή ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook