Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί προσέρχονται σήμερα, Πέμπτη, στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας -ένα κυρίως συμβολικό αξίωμα- από επτά υποψήφιους, ανάμεσά τους ένας πρώην ηγέτης του IRA και ένας επιχειρηματίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον διάδοχο της Μέρι Μακάλιζ, η οποία αποχωρεί έπειτα από δύο επταετείς θητείες.

Επτά είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία: ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό στέλεχος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, με ιρλανδικό διαβατήριο, ο οποίος εκπροσωπεί το Σιν Φέιν.

Ο ευρωβουλευτής Γκέι Μίτσελ του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού και ο Μάικλ Χίγκινς, ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού που εκπροσωπεί το Εργατικό Κόμμα.

Ακολουθούν άλλοι τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι:  ο Ντέιβιντ Νόρις γερουσιαστής και ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία που παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, η Ντάνα Ρόζμαρι Σκάλον, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην...τραγουδίστρια και η Μέρι Ντέιβις, χωρίς πολιτική εμπειρία.

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F23F8C78D0BA51835D556426E8262512.jpgΟ Σον Γκάλαχερ, ένας πρώην επιχειρηματίας, θεωρείται φαβορί στις σημερινές εκλογές, καθώς είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται μέσα σε έναν μήνα από 11% σε 40%. Επιτυχημένος επιχειρηματίας (σε μια επιχείρηση οικιακής τεχνολογίας), ο Γκάλαχερ συμμετείχε χρόνια σε ένα ριάλιτι. Παραδόξως, η προεκλογική εκστρατεία αποκάλυψε πως δεν έχει πλέον χρήματα: το 2010 δήλωσε εισόδημα μόλις 12.000 ευρώ. Αραγε έπεισε η ανεξαρτησία του; Κι άλλο ένα παράδοξο: ήταν επί μακρόν μέλος του Φιάνα Φάιλ, το οποίο κυβερνούσε σχεδόν αδιάλειπτα για 80 χρόνια, και το οποίο απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι ψηφοφόροι.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα διαρκέσει όλη την Παρασκευή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ιρλανδικού εκλογικού συστήματος.