Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί προσέρχονται σήμερα, Πέμπτη, στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας -ένα κυρίως συμβολικό αξίωμα- από επτά υποψήφιους, ανάμεσά τους ένας πρώην ηγέτης του IRA και ένας επιχειρηματίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον διάδοχο της Μέρι Μακάλιζ, η οποία αποχωρεί έπειτα από δύο επταετείς θητείες.

Επτά είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία: ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό στέλεχος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, με ιρλανδικό διαβατήριο, ο οποίος εκπροσωπεί το Σιν Φέιν.

Ο ευρωβουλευτής Γκέι Μίτσελ του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού και ο Μάικλ Χίγκινς, ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού που εκπροσωπεί το Εργατικό Κόμμα.

Ακολουθούν άλλοι τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι:  ο Ντέιβιντ Νόρις γερουσιαστής και ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία που παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, η Ντάνα Ρόζμαρι Σκάλον, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην…τραγουδίστρια και η Μέρι Ντέιβις, χωρίς πολιτική εμπειρία.

\"http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F23F8C78D0BA51835D556426E8262512.jpg\"Ο Σον Γκάλαχερ, ένας πρώην επιχειρηματίας, θεωρείται φαβορί στις σημερινές εκλογές, καθώς είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται μέσα σε έναν μήνα από 11% σε 40%. Επιτυχημένος επιχειρηματίας (σε μια επιχείρηση οικιακής τεχνολογίας), ο Γκάλαχερ συμμετείχε χρόνια σε ένα ριάλιτι. Παραδόξως, η προεκλογική εκστρατεία αποκάλυψε πως δεν έχει πλέον χρήματα: το 2010 δήλωσε εισόδημα μόλις 12.000 ευρώ. Αραγε έπεισε η ανεξαρτησία του; Κι άλλο ένα παράδοξο: ήταν επί μακρόν μέλος του Φιάνα Φάιλ, το οποίο κυβερνούσε σχεδόν αδιάλειπτα για 80 χρόνια, και το οποίο απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι ψηφοφόροι.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα διαρκέσει όλη την Παρασκευή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ιρλανδικού εκλογικού συστήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook