Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της πρόσφατης απώλειας του διακεκριμένου ιεράρχη του, Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο Ελληνισμός της Αυστρίας τίμησε σήμερα την επέτειο του \”Όχι\” στο φασισμό στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τη μνήμη του μεγάλου εθνεγέρτη Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία το μεσημέρι στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη, στην οποία χοροστάτησαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος και ο πατριαρχικός επίτροπος, Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος και συνεχίστηκαν με τρισάγιο στην ελληνική \”πτέρυγα\” στο ιστορικό Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ της αυστριακής πρωτεύουσας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, με επικεφαλής τον πρέσβη της Ελλάδας Παναγιώτη Ζωγράφο όπως επίσης εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων καθώς και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας.

Στην ομιλία του στη δοξολογία, ο πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος επισήμανε την μεγάλη απώλεια για το Γένος και την Ορθοδοξία με την εκδημία του Μητροπολίτη Μιχαήλ, για να αναφερθεί στη συνέχεια στους ιστορικούς αγώνες του Ελληνισμού για Ελευθερία και Δημοκρατία και ειδικότερα στο έπος του 1940 που υπήρξαν προανάκρουσμα για τη νίκη εναντίον του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού.

Παραπέμποντας σε επιδιώξεις στο εξωτερικό και σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, να επιρριφθούν ευθύνες στους Έλληνες πολίτες κατά τρόπο συλλογικό και γενικό, ο κ. Ζωγράφος κάλεσε σε διαφύλαξη των αξιών με εργασία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, τονίζοντας την πεποίθησή του για το μεγάλο μερίδιο προσφοράς από τον ιστορικό Ελληνισμό της Αυστρίας.

Στο τρισάγιο, που τελέστηκε μετά το μεσημέρι στον ελληνικό τομέα του ιστορικού Νεκροταφείου Ζανκτ Μαρξ, στεφάνους στο κενοτάφιο του εθνεγέρτη και στρατιωτικού αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη κατέθεσαν ο πρέσβης της Ελλάδας και ο επιτετραμμένος Κύπρου, εκπρόσωποι των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου και Αγίας Τριάδας, μαθητές της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης (του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό) και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.

Πέραν του Αλέξανδρου Υψηλάντη, δεκάδες Έλληνες ιστορικών οικογενειών είχαν ενταφιαστεί στο Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ την εποχή της λειτουργίας του από το 1784 μέχρι το 1874, όταν άνοιξε τις πύλες του το Κεντρικό Νεκροταφείο Βιέννης, και οι τάφοι του Υψηλάντη και των περισσοτέρων άλλων Ελλήνων στο Ζανκτ Μαρξ βρίσκονται κοντά σε εκείνον του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πέθανε στη Βιέννη το 1828 και ενταφιάστηκε στο Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ απ ΄όπου το 1903 έγινε ο μετενταφιασμός των οστών του στο παρεκκλήσι του κτήματος Σίνα-Υψηλάντη στο Ραπόλτενκιρχεν δυτικά της Βιέννης, και δεκαετίες αργότερα, το 1965, έγινε μετακομιδή τους στην Αθήνα, όπου ενταφιάστηκαν στο προαύλιο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στα σημερινά Δικαστήρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook