Ως την καλύτερη χρονιά της τελευταίας τριετίας, χαρακτηρίζουν το 2011 τουριστικοί φορείς της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η αύξηση στην κίνηση έφθασε το 15%. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχείων του νησιού κλείνουν, ενώ υπάρχει σχετική αισιοδοξία για την κίνηση το 2012.

Ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων δήλωσε σχετικά: «Οδηγούμαστε προς το κλείσιμο της σεζόν και νομίζω ότι η φετινή ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 3ετίας με αύξηση στην Κρήτη της τάξης του 15%. Εκπληξη ήταν η μεγάλη προσέλευση τουριστών από το Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, προς το παρόν το ενδιαφέρον των ξένων πρακτόρων για την Κρήτη και το 2012 είναι σημαντικό, γεγονός που το αποδίδει όπως λένε, στα οικονομικά πακέτα της Ελλάδας, που αρχίζουν από τα 400 ευρώ. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα συμβεί του χρόνου, γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

«Παρά τα προβλήματα και τις απεργίες και τη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό, πήγαμε καλά», σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς. Ο ίδιος σημείωσε ότι και για του χρόνου, οι ενδείξεις είναι θετικές, ωστόσο πρόσθεσε ότι η άσχημη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αν συνεχιστεί και ενταθεί, το σίγουρο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει θετικά για τον τουρισμό. Τέλος, ο κ. Μεταξάς έκανε αναφορά στην άδικη φορολογία στις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Φέτος είχαμε ικανοποιητική κίνηση, ας ελπίσουμε ότι και του χρόνου θα έχουμε μια καλή χρονιά», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Θεόδωρος Μυλωνάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει τη μισή μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (18 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον – σύνολο 50 δις κατ’ έτος) και 220.000 νέες θέσεις εργασίας. «Αναγκαία προϋπόθεση η θεμελίωση, με νέες δυνάμεις και νέα υλικά, ενός κράτους λειτουργικότερου, διαφανέστερου, δικαιότερου, τελικά ενός κράτους ισχυρότερου που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία. Ενός κράτους που θα μπορέσει να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αισιοδοξία, την κοινωνική γαλήνη και συνοχή στους Έλληνες πολίτες, συστατικά απαραίτητα για έναν τουρισμό πρωταγωνιστή της ανάπτυξης».

«Πατρίς»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook