Η επίλυση της κρίσης χρέους και η σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη είναι ένας δρόμος δύσβατος και μακρύς. Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τονίζοντας την σημασία της βασικής παραμέτρου της Ιταλίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα στο περιοδικό Spiegel, ο Σόιμπλε είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που συναντώνται για το συγκεκριμένο θέμα.

«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», σχολίασε.

Όταν ρωτήθηκε αν το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αρκεί για μια ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είναι άσχετο επειδή η Ιταλία πρέπει απλώς να κάνει τη δουλειά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το έλλειμμα και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλο ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε, προσθέτοντας ότι αν η Ρώμη δεν κάνει αυτά που πρέπει οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας, ο Σόιμπλε είπε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος.