Με ένα εντυπωσιακό ριφιφί τον Ιανουάριο του 2007 κλάπηκαν από τη συλλογή του Singer Laren Museum της Ολλανδίας επτά γλυπτά. Ανάμεσά τους και το παγκοσμίως γνωστό μπρούτζινο άγαλμα Le Penseur (Ο Σκεπτόμενος) του μεγάλου Γάλλου γλύπτη Auguste Rodin, έργο του 1880.

Δύο μέρες μετά βρέθηκαν τα κλοπιμαία. Οι κλέφτες επιχείρησαν να τεμαχίσουν το γλυπτό ώστε να λιώσουν το μέταλλο και να πουληθεί για παλιοσίδερα. Τα έξι, από το σύνολο των επτά γλυπτών, στάθηκε αδύνατο να αποκατασταθούν. Ωστόσο, το μουσείο αποφάσισε να επιμείνει για τη διάσωση Σκεπτόμενου που ‒σημειωτέον‒ η αξία του υπολογίζεται στα 3-10 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ένα από τα 20 πρωτότυπα του Σκεπτόμενου, ενός εκ των σπουδαιότερων έργων του Rodin.

\"\"

Από το άγαλμα έλειπε ένα κομμάτι από το πάνω μέρος του κεφαλιού, ενώ πολλές ζημιές είχε υποστεί το πρόσωπο και το σώμα. Το γλυπτό εστάλη στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, όπου το 2009 συντηρητές έργων τέχνης άρχισαν τις εργασίες αποκατάστασης που διήρκεσαν δύο χρόνια.

Αρχικά σαρώθηκαν τρισδιάστατα τόσο το κατεστραμμένο έργο όσο και το αρχικό καλούπι. Έτσι οι ειδικοί συγκρίνοντας τις δύο σαρώσεις κατάφεραν να υπολογίσουν το ακριβές μέγεθος και σχήμα των τμημάτων που είχαν καταστραφεί ή αφαιρεθεί.

Τα στοιχεία φορτώθηκαν σε έναν πρόγραμμα υπολογιστή της βελγικής εταιρίας i.materialise, όπου ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής τύπωσε με ένα παρεμφερές προς τη ρητίνη υλικό τα τμήματα που έλειπαν. Βάσει αυτών κατασκευάστηκαν νέα καλούπια τα οποία οι εξειδικευμένοι συντηρητές χρησιμοποίησαν για να ανακατασκευάσουν κομμάτια σε μπρούτζο –με άριστα αποτελέσματα.

Τα κομμάτια αυτά εφάρμοσαν τέλεια στο γλυπτό που εκτίθεται και πάλι στο μουσείο.

\"https://lh6.googleusercontent.com/_C8RKf1feDnY/TaNCoh50ycI/AAAAAAAAA_8/fIS74Az-45w/s800/no%207%20Damages%20-%20arms%20and%20leg.jpg\"
\"http://lh5.googleusercontent.com/_C8RKf1feDnY/TaND0pbvmCI/AAAAAAAABAM/1iaWpuhcsIE/s800/no%2011%20Singer%27s%20Thinker%20after%20restoration.jpg\"

(scienceillustrated)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook