Διακόπτεται οριστικά τέλος Νοεμβρίου η καταβολή των συντάξεων για 44.000 συνταξιούχους φαντάσματα που εδώ και 4 μήνες δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν στις τράπεζες.

Αφου εκπνεύσει το περιθώριο λίγων εβδομάδων, θα θεωρηθεί ότι λαμβάνουν παράνομα τη σύνταξη ή έχουν αποβιώσει και τη σύνταξη εισπράττουν τρίτοι η συγγενικά πρόσωπα πιθανόν εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο που στην εκπνοή της προθεσμίας της απογραφής 30.000 δικαιούχοι με δική τους πρωτοβουλία διέκοψαν την καταβολή της σύνταξης είτε της κύριας είτε της επικουρικής φοβούμενοι τον έλεγχο. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για την κομπίνα με τις συντάξεις, το ΙΚΑ εκτιμά ότι κατέγραψε ζημιά ύψους 8 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Ψαλιδισμένες και οι νόμιμες συντάξεις

Αλλά και οι νόμιμες συντάξεις του Νοεμβρίου άρχισαν να καταβάλλονται εδώ και μία εβδομάδα ψαλιδισμένες. Συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

• μειώσεις 40% για ποσό πάνω από τα 1000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών
• μειώσεις 20% για το ποσό πάνω από 1200 ευρώ για συνταξιούχους πάνω από 55 ετών
• μειώσεις 30% σε επικουρικές του ΙΚΑ για το ποσό πάνω από 150 ευρώ
• μειώσεις 15% για τις επικουρικές των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών
• μειώσεις 20% για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων ενώ για το μέρισμα πάνω από τα 500 ευρώ οι μειώσεις είναι 50%
• οι μειώσεις στο εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 20% για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2011
• οι περικοπές στο εφάπαξ της ΔΕΗ θα είναι 25% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2011.
Π.χ. ένας συνταξιούχος που παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη, θα χάσει 40 ευρώ ενώ από την επικουρική του αν είναι 400 θα έχει απώλεια 75 ευρώ δηλαδή συνολικές απώλειες το μήνα: 115 ευρώ και το χρόνο 1380 ευρώ.

Οι περικοπές δεν τελειώνουν εδώ…

Οι ειδικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, εκτιμούν ότι οι περικοπές δεν τελειώνουν παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ενισχύσει τα ταμεία με 240 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια. Οπως προβλέπουν, οι συνεχείς περικοπές θα είναι μονόδρομος αν συνεχιστούν η ύφεση και η ανεργία, με δεδομένη την αιμορραγία από το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων και τη γενικότερη απομείωση της περιουσίας τους εξαιτίας της κρίσης των αγορών.