Ένας νεαρός επιστήμονας, που πήρε τη βασική πανεπιστημιακή του εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, προκαλεί με μια σπουδαία ανακάλυψη την επιστημονική κοινότητα.

Ο λόγος για τον βιολόγο Αντώνη Ρόκα, ο οποίος αποφοίτησε από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και αυτή τη στιγμή από τα εργαστήρια του Βαντρερμιλτ στο Τενεσί αποδεικνύει νέους τρόπους για την εξέλιξη και τη μεταβίβαση γονιδίων.

Σύμφωνα με τον Α. Ρόκα και την ομάδα του, η κάθετη μεταφορά γονιδίων από οργανισμό σε οργανισμό πχ. από γονείς σε παιδιά δεν είναι ο μόνος τρόπος που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής. Ύστερα από πειράματα σε μύκητες, ανακάλυψε ότι είναι δυνατή και καθοριστική και η οριζόντια μεταφορά γονιδίων δηλαδή η μεταφορά γονιδιακών δεδομένων σε γειτονικούς οργανισμούς.

Αυτή η οριζόντια μεταπήδηση των γονιδίων επιτρέπει την \”κληρονομικότητα\” μεταξύ οργανισμών που αρχικά δεν είχαν καμία συγγένεια, δηλαδή δότης και δέκτης δεν έχουν κοινή καταγωγή.
Έτσι η ανακάλυψη του νεαρού επιστήμονα \”ξεριζώνει\” την εικόνα που έχουμε για το δέντρο της ζωής σαν μια ανοδική αλληλουχία με κλαδιά και παρακλάδια.

Βέβαια πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η γονιδιακή συμπεριφορά δεν ισχύει για πολυπλοκότερους οργανισμούς φυτών και ζώων, ωστόσο ήδη με την ανακάλυψή του αυτή ο Αν. Ρόκας δίνει μια απάντηση για την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν ορισμένα βακτήρια στα αντιβιοτικά και γιατί τα φάρμακα δεν μπορούν να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεσματικά.

Για την ιστορία ο Αντώνης Ρόκας αποφοίτησε το 1998 από το τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2007 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, όπου έχει το δικό του ερευνητικό εργαστήριο. Προηγουμένως, αφού πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1991), υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook