Εντατικούς ελέγχους για την είσπραξη Φ.Π.Α. ξεκινά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αντλώντας τους «στόχους» από λίστα την οποία καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ το 2010, οι οποίες εμφανίζονται να αποδίδουν φέτος πολύ μικρότερα ποσά Φ.Π.Α. σε σχέση με πέρυσι, πέραν της λογικής μείωσης που καταγράφεται εξαιτίας της περαιτέρω πτώσης της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σ.Δ.Ο.Ε. έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να «τρέξει» διασταυρώσεις ανάμεσα στα ποσά Φ.Π.Α. που εμφανίζονται να αποδίδουν επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί επιχειρηματίες, προκειμένου να αποφύγουν τις περιπέτειες με την εφορία, υποβάλλουν μεν κανονικά τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και αποδίδουν φόρους, όμως οι φόροι είναι σαφώς μικρότεροι.

«Θα ξεκινήσουμε στοχευμένους ελέγχους σε όσες επιχειρήσεις εμφανίζονται ξαφνικά να αποδίδουν ελάχιστο Φ.Π.Α. σε σχέση με πέρυσι» λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε., που επισημαίνει ότι το Αυτόφωρο αποτελεί πλέον βασικό όπλο φορολογικής συμμόρφωσης. «Στόχος μας δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές από φοροφυγάδες, αλλά να δοθεί το σήμα ότι όποιος κλέβει τον Φ.Π.Α. μπορεί να βρεθεί και πίσω από τα κάγκελα και το μήνυμα αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά» σημειώνει η ίδια πηγή.


Δύο συλλήψεις

Το Σ.Δ.Ο.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε δύο συλλήψεις για μη απόδοση Φ.Π.Α.. Μετά τη σύλληψη της ιδιοκτήτριας μεγάλης αλυσίδας ειδών ένδυσης από τη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη μεγαλέμπορος κρεάτων από το Άστρος Αρκαδίας.

Οι οφειλές Φ.Π.Α. μόνο αυτών των δύο φορολογουμένων υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook