Σε ανακοινώσεις για την τύχη των επενδύσεων Ελλήνων πελατών χρηματιστηριακών εταιρειών που συνεργάζονταν με την MF Global αναμένεται να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κώστας Μποτόπουλος παρέλαβε χθες από τις χρηματιστηριακές εταιρείες επιστολές σχετικές με τυχόν έκθεσή τους στην MF Global. Αναμένεται δε άμεσα να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις εταιρείες που χρησιμοποιούσαν ως θεματοφύλακα των μετοχών των πελατών τους, αλλά και πάροχό (broker) τους την αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρεία.

Ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες διενεργούσαν μέσω της χρηματιστηριακής MF Global επενδύσεις σε μετοχές και παράγωγα στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η αίτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα η MF για υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ανησύχησε την εγχώρια κεφαλαιαγορά αναφορικά με το άνοιγμα των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών στην υπό πτώχευση εταιρεία.

Οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, έστειλαν ήδη επιστολή με τις απαιτήσεις που έχουν στις αρμόδιες αμερικανικές και βρετανικές αρχές και αναμένουν πληροφόρηση. Ωστόσο, οι περισσότερες συναλλαγές γινόντουσαν με omnibus accounts (κοινούς λογαριασμούς) ήτοι με μία συγκεντρωτική εντολή αγοράς ή πώλησης και όχι ξεχωριστά για κάθε πελάτη, κάτι που δυσχεραίνει την εύρεση των δικαιούχων των μετοχών και παραγωγών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook