Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την κορύφωση του πολιτικού θρίλερ που ζει η χώρα τα τελευταία 24ωρα με την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να συγκεντρώσει τα «ναι» από τους μισούς συν έναν παρόντες βουλευτές, και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού, την οποία πολλοί βουλευτές αναμένουν για να ξεκαθαρίσουν τη στάση που θα τηρήσουν τελικά στην φανερή ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα, αναμένεται στις 8 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στην Ολομέλεια γύρω στις 20.00, ο Κανονισμός της Βουλής δίδει στον πρωθυπουργό της χώρας, τόσο το δικαίωμα τριτομιλίας, ενώ με ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Στην αποψινή ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων με σειρά αντιστρόφως ανάλογη προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χάρης Καστανίδης αναμένεται να μιλήσουν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση δεν μετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι απεχώρησαν χθες, μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, αλλά θα επιστρέψουν για να μετάσχουν στην ψηφοφορία.

Ενδεικτικό του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που προκαλεί η συνεδρίαση, είναι το γεγονός ότι έχουν ζητήσει από την Βουλή άδεια να καλύψουν δημοσιογραφικά το γεγονός εκπρόσωποι 50 τηλεοπτικών συνεργείων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται μέχρι και την τελευταία στιγμή σε πλήρη εξέλιξη για την εξεύρεση ενός modus vivendi όσον αφορά την επόμενη ημέρα, και με τις προσπάθειες των επιτελών της κοινοβουλευτικής ομάδας να εντείνονται προς αποφυγήν τυχόν αρνητικών ψήφων, οι επόμενες ώρες προσλαμβάνουν διαστάσεις θρίλερ.

Τελευταίο δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων είναι η επιστολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναφέρει ότι μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν έχω θέση στις πολιτικές διεργασίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Άλλωστε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους Σόιμπλε, Ρεν και Γιούνκερ ανέφερε πως στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.

Σκληρή κριτική δέχθηκε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόσο από τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όσο και από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλα ανέφερε στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, υπάρχει και η πίεση από την πλευρά βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων που συνυπέγραψαν την Πέμπτη ένα non paper, με το οποίο καλούν τις  ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η επιστολή αυτή τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε χθες, καθώς μεσολάβησε η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός δήλωσε την Παρασκευή πως αν η προσπάθεια για κυβέρνηση ενότητας δεν ευοδωθεί, τότε θα «ξεπαγώσει» το non paper.

Πάντως, μέχρι αυτή την ώρα οι θέσεις των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν φαίνεται να συγκλίνουν και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.

Ο κ. Παπανδρέου συζητά μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, ωστόσο λέει ότι «δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;» και επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι ζητεί την παραίτηση Παπανδρέου και όχι συγκυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει ότι θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση με μόνες αρμοδιότητες να περάσει από τη Βουλή τη δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πάντως, και ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι αντιμετωπίζει φωνές στην πτέρυγα του τόσο με την πρωτοβουλία γαλάζιων βουλευτών να συνυπογράψουν το non paper όσο και από την δήλωση Χατζηγάκη, χθες, που ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η δευτερολογία του πρωθυπουργού, που ενδεχομένως θα κρίνει και την εξέλιξη της ψηφοφορίας, η οποία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Πριν λίγη ώρα ο κ. Μ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία».

Ενώ η κυρία Έυα Καϊλή, η οποία εδώ και ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα ακόμη και ανεξαρτητοποίησής της, δήλωσε ότι θα σταθμίσει την στάση της ανάλογα με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι την ρευστότητα των εξελίξεων.

Ο κ. Οδ.Βουδούρης δήλωσε ότι «είναι παράδοξο η Βουλή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και στον επικεφαλής της, όταν αυτή έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας», αποσαφηνίζοντας ότι «τυπικά η διαδικασία παραμένει ‘ψήφος εμπιστοσύνης’, όμως πολιτικά μετά και από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, δεν σημαίνει ‘εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση’, αλλά αποτελεί εντολή για την άμεση επίτευξη, χωρίς καμία καθυστέρηση, σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ευθύνης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και με νέο επικεφαλής κοινής αποδοχής».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η κυρία Άντζελα Γκερέκου λέει «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμός χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η κυρία Γκερέκου θεωρεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών του κ. Παπανδρέου για συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά, τότε χρειάζεται «συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μέχρις ότου να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια δέσμευση για σαφή ημερομηνία εθνικών εκλογών σε εύλογο διάστημα».

«Τρία δραματικά σενάρια»

Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Οι συντάκτες του κειμένου χρησιμοποιούν τις λέξεις «χάος» και «διαλυτικό κλίμα» για να περιγράψουν τις ημέρες που θα ακολουθήσουν στη χώρα μας, σύμφωνα με τις τρεις υποθέσεις:

Το σενάριο Παπαδήμου

Το πιθανότερο από τα τρία σενάρια, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει ότι ο η κυβέρνηση παίρνει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια όμως ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος τοποθετείται επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών Όμως στη συνέχεια η συμφωνία «σπάει» καθώς τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν τα βρίσκουν στη διάρκεια ζωής που πρέπει να έχει. Η κυβέρνηση κλονίζεται και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές «αφήνοντας τη χώρα στο χάος στο ενδιάμεσο διάστημα».

Το σενάριο των αλλεπάλληλων εκλογών

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν λαμβάνει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης και η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε προεκλογική περίοδο. Με βάση το Σύνταγμα οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Όμως ούτε και οι εκλογές εγγυώνται σταθερότητα καθώς οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί το πρώτο κόμμα είτε σε αναζήτηση πιθανών συμμάχων είτε σε νέες εκλογές για να εκμαιεύσει μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία. «Είναι αμφίβολο όμως αν οι ξένοι πιστωτές θα εγκρίνουν υπό αυτές τις συνθήκες την εκταμίευση της επόμενης δόσης»

Το σενάριο με άγνωστη κατάληξη

Στην τρίτη περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Όμως υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία μέχρι να εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων δίνοντας κατά σειρά τρεις ημέρες σε κάθε κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για την πολιτική ζωή της Ελλάδας» και σε κάθε περίπτωση αφήνει και πάλι «μετέωρη» τη χώρα για μεγάλο διάστημα καθώς οδηγεί πιθανότατα σε κήρυξη εκλογών σε ενάμιση περίπου μήνα από σήμερα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook