Η Ιταλία πρόκειται να υποβάλλεται σε ελέγχους ανά τρίμηνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ώστε οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες, ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ σήμερα στο πλαίσιο της συνόδου των G20.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι επέμειναν ότι η Ιταλία ήταν εκείνη η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που τόσο η κυβέρνηση στη Ρώμη όσο και οι Ευρωπαίοι θεωρούν κλειδί για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους.

«Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης», επισήμανε ο κ. Ρομπάι. «Όλες οι συζητήσεις που είχαμε με τις ιταλικές αρχές έγιναν σε μια πολύ γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ανακοινωθέντων (μεταρρυθμιστικών) μέτρων», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης». Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η επίβλεψη του ΔΝΤ δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστές. «Το βλέπω αυτό ως απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η διαδικασία μεταρρύθμισης για τη χώρα και για την ευρωζώνη συνολικά», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «υπάρχουν πράγματι αμφιβολίες στις αγορές. Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία των προσπαθειών όλων των κρατών-μελών μας είναι σημαντικά όχι μόνο για την ζώνη του ευρώ, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook