Ο πρώην Πρόεδρος, νυν Πρωθυπουργός και οσονούπω πάλι Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει πει δημοσίως πως τα πέντε χρόνια που πέρασε με τη σύζυγό του Λιουντμίλα στη Δρέσδη, από το 1985 έως το 1990, ήταν τα πιο ευτυχισμένα της κοινής τους ζωής. Εκείνος ήταν πράκτορας της KGB με μπόλικη δουλειά εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, εκείνη μόλις είχε φέρει στον κόσμο τις δύο κόρες τους, το 1985 τη Μαρίγια, το 1986 τη Γεκατερίνα - όλα παραμυθένια. Σύμφωνα όμως με γερμανό ερευνητή, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Ο Πούτιν, λέει στους βρετανικούς «Times» ο Ερικ Σμιτ-Εενμπουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη στο Βάιλχαϊμ και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, είχε πέσει μέσω της συζύγου του σε μια κλασική ψυχροπολεμική κατασκοπευτική παγίδα.

http://nimg.sulekha.com/others/thumbnailfull/vladimir-putin-lyudmila-putina-2010-10-16-17-0-56.jpgΗ BND, υπηρεσία πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας τότε, είχε ρίξει δίπλα στη Λιουντμίλα, στην κομμουνιστική Ανατολή, μια δική της πράκτορα, τη «Λέντσεν», άλλως γνωστή ως «Μπαλκόνια» λόγω του μεγάλου στήθους της. Μεταμφιεσμένη σε διερμηνέα στα γραφεία της KGB, η «Λέντσεν» κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της συζύγου του Πούτιν, η οποία άνοιξε τελικά την καρδιά της και της μίλησε για τις «πολλές απιστίες αλλά και τους ξυλοδαρμούς που υφίστατο από τον Πούτιν».

 «Αντίθετα από την εικόνα ενός ιδανικού γάμου που θα προέβαλλε αργότερα, η Λιουντμίλα έκανε πολλά παράπονα στην έμπιστή της. Και όλες αυτές οι πληροφορίες διαβιβάζονταν κατόπιν στους νατοϊκούς συμμάχους».

Ο Σμιτ-Εενμπουμ ισχυρίζεται πως πληροφορήθηκε την ιστορία αυτή από πρώην αξιωματούχο της BND. H «Λέντσεν» διέφυγε στη Δύση το 1989, μόλις λίγους μήνες πριν από την πτώση του Τείχους. Είχε μείνει έγκυος από κάποιο συνταγματάρχη της KGB και χρησιμοποίησε την εγκυμοσύνη προκειμένου να σχεδιάσει μια επίσκεψη στο Δυτικό Βερολίνο δήθεν για ιατρικές εξετάσεις. Της δόθηκε νέα ταυτότητα και εγκαταστάθηκε κάπου στη Νότια Γερμανία.

Στην ύπαρξη ενός πράκτορα της BND στη Δρέσδη είχε αναφερθεί στην αυτοβιογραφία της και η Στέλλα Ρίμινγκτον, πρώην γενική διευθύντρια της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5. Οπως λέει όμως ο γερμανός ερευνητής, «εκείνη είχε μιλήσει για άνδρα. Ισως προσπαθούσε να κρατήσει κάποιο μυστικό».

(Τα Νέα)