ΣE μείωση του μισθολογικού τους κόστους προχωρά η πλειονότητα των διοικήσεων των τραπεζών. Η γαλλική διοίκηση της Geniki Bank, έπειτα από προειδοποιήσεις μηνών, έστειλε εξώδικο προς τον σύλλογο εργαζομένων της τράπεζας καλώντας τους να υπογράψουν μείωση μισθών 15% και να απαντήσουν έως τις 10 Νοεμβρίου.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η express.gr, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμό του συνολικού κόστους ετήσιας μισθοδοσίας περίπου κατά 20%, κατά 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς.

H πρόταση της διοίκησης της τράπεζας αναφέρει την κατάργηση του επιχειρησιακού επιδόματος 11,76%, την παύση της επιχορήγησης πολιτιστικών, την κατάργηση προσαύξησης επιδόματος ισολογισμού (770 ευρώ κατά άτομο) και την κατάργηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (γαλοπούλα και αρνί).

Επίσης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων προτείνει την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος χώρου, του επιδόματος διπλής συγκοινωνίας, του τουριστικού επιδόματος κ.ά.

Γενικότερα, ορίζεται ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών μετά τις περικοπές στα 6.000 ευρώ μικτά για τους διευθυντές διευθύνσεων και στα 5.000 ευρώ μικτά για τους διευθυντές τομέων, ενώ δεν υπόκεινται σε καμία περικοπή όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.400 ευρώ μικτά.

Στην Εθνική Τράπεζα η διοίκηση συζητά με τους εργαζομένους και έχει προχωρήσει στη μείωση ή και στην κατάργηση κάποιων επιδομάτων, ανάλογα πάντα με τη μισθολογική κλίμακα.
Στην Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη γίνει μείωση μισθού στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη έως και 25%, ενώ γίνονται συζητήσεις και για περικοπή μισθού και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

Στην Alpha Bank υπάρχουν συζητήσεις, μειώνονται επιδόματα όχι οριζόντια, αλλά όπου υπάρχει συμφωνία, χωρίς ωστόσο οι περιπτώσεις να είναι κραυγαλέες. Μάλιστα, τόσο στην Alpha Bank όσο και στη Eurobank, στην οποία έχουν γίνει περικοπές, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη δημιουργία της ενιαίας Alpha – Eurobank.

Στη Marfin έχουν μειωθεί κατά 15% οι μισθοί των εργαζομένων με απολαβές άνω των 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι αλλαγές αυτές αφορούν περίπου 200 άτομα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook